Уважаеми колеги,
Полският културен институт (София) и Катедрата по славянска филология Ви канят на 15. 11. 2011 г. (вторник) в Заседателната зала от 13.00 ч. на откриването на изложбата „Чеслав Милош. 100 години от рождението му и на лекцията на Агнешка Кошинска на тема: „Разговори с Милош (лекцията ще бъде на полски език).

Агнешка Кошинска е специалист по Милош, библиограф, издател и литературен критик. Личен секретар и  сътрудник на Чеслав Милош. След смъртта на писателя е уредник на жилището и архива на поета, отговаря за авторските му права. Съавтор на изложбата Чеслав Милош.1911-2004.  Живот и дело. Агнешка Кошинска е ръководител на проекта Международна библиография на Чеслав Милош и създател на методология за международната библиография на Милош.  Последната издадена от нея книга е озаглавена Разговори за Милош. Съавтор на първия пълен библиографски опис на творчеството на нобеловия лауреат. Предстои излизането от печат на първото синтетично издание, посветено на живота и делото на Милош.  

  • Откриване на изложбата „Чеслав Милош. 100 години от рождението му” (Музей за литература във Варшава). Целта на изложбата е да ни припомни полския нобелов лауреат и неговото творчество – стихове, проза, преводи и есеистични творби. Кратък календар съобщава най-важните факти от биографията на поета и заглавията на поредните издания на неговите творби. Текстът е илюстриран със снимки на Милош от различни периоди от живота му. Наблегнато е върху поетичното наследство на Милош, на важни програмни стихотворения, превърнали се в поетически манифести. 

  • Представяне на българските преводи на книги на Чеслав Милош: На брега на реката. Избрана поезия; Поробеният разум;  Крайпътно кученце; Долината на Иса
  • Представяне на броя на „Литературен вестник”, изцяло посветен на Чеслав Милош.