Уважаеми колеги, на 17 ноември /сряда/ от 10,30 в Заседателната зала ще бъде

представянето на българското издание на романа в присъствието на автора Ян Ядоурек, преводът е на Маргарита Кюркчиева, издателство “Ерго”, 2010.

“Романът “Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила” започва и завършва с думата Нищо, повторена четири пъти! Не може обаче да има Нищо, все трябва да има Нещо! Авторът Яндоурек го търси. И се пита: “Нима Исус би бил против, ако се събуждам до момиче със зелени очи?”

Загубата на вяра разчиства пътя за бездуховността, за лъжепророците и сектите, за увлечението по източните философии и по политическите доктрини, както и за другата крайност – религиозния (и не само религиозния) фанатизъм, мистицизма, суеверието!

Свещеникът, захвърлил расото, изживява катарзис: “Бих вярвал, но в какво? Няма църква, заслужаваща доверие. Живот, посветен на Бога, е авантюра. Но и живот без Бог е авантюра!”

Галерия от образи на наши съвременници, обрисувани с ирония или сарказъм, търсещи Истината в Духовното, в Секса, или и в двете, чиито живот протича на фона на превратните обществени и политически събития на предела между две столетия.”

(Маргарита Кюркчиева)

Ян Яндоурек (1965) е чешки писател, есеист, социолог, журналист, доктор по философия. Завършва католическия Теологически факултет, няколко години е действащ свещеник, по-късно учи социология във Философския факултет на Карловия университет. Автор е на шест романа и на няколко научни труда (“Социологически речник”, “Увод в социологията” и др.). За романа си “В лъвската яма” получава наградата “Иржи Ортен” (1997). Занимава се с компаративистика на съвременната световна литература, Негови разкази и извадки от романите му са публикувани  на български език в сборници и периодични издания. Понастоящем е старокатолически свещеник в Прага, привърженик на либералния католицизъм, т.нар. старокатолицизъм, който отрича някои от съвременните догми (целибата, непогрешимостта на папата, нетърпимостта към хомосексуалистите и др.), Глава е на семейство с три деца.