СЛАВЯНСКА ФИЛОЛОГИЯ

(Чешки език, Полски език, Сръбски и хърватски език)

Професионално направление: Филология

Образователно-квалификационна степен: магистър

Професионална квалификация: филолог и учител по български език и литература и специалист по полски (или чешки, или сръбски и хърватски) език и литература

Срок на обучение: 10 семестъра (5 години)

Форма на обучение: редовна

Балообразуване: вж. Приложение № 1

 В рамките на специалността „Славянска филология“ се провежда обучение в три профила:  „Чешки език“, „Полски език“, „Сръбски и хърватски език“.

Изборът на славянски език се извършва от кандидат-студента при подаване на документите за прием в университета.

Учебният план на специалността „Славянска филология“ се реализира в продължение на десет семестъра, след които абсолвентите полагат държавни изпити и защитават магистърска дисертация. Обучението включва интензивен курс по избрания славянски език и изучаване на литературата и културата на страната/страните, където той се говори. В курса на обучение са застъпени и други славистични дисциплини, които дават на студентите широк спектър от познания и комуникативни умения. Благодарение на сключените двустранни договори и участието на Филологическия факултет в международни програми мотивираните студенти имат възможността да получат стипендии за обучение с различна продължителност в чуждестранни университети. В обучението участват лектори – носители на езика.

Паралелно с обучението по славистичните дисциплини студентите получават и  българистична подготовка, предвиждаща детайлното изучаване на българския език и литература. Теоретичната подготовка по българистика и по методика на преподаването на български език и литература в СОУ, както и успешно проведената педагогическа практика осигуряват на завършилите право да работят като учители по български език и литература в средното училище.

Широкият спектър от знания, които студентите получават, задълбочената подготовка по фундаментални филологически дисциплини и езиковите умения в областта на славянските езици осигуряват на завършилите специалността възможност да работят в различни хуманитарни направления на обществения живот. Перспективите пред дипломиралите се по специалността „Славянска филология“ са да се реализират като преводачи в бизнеса, учители по български език и литература в СОУ, журналисти и редактори, сътрудници в национални и международни организации и проекти и др.