Поща от Евроком

By , February 25, 2006 9:22 pm

За момента Пловдивски университет НЕ може да получава електронна поща, изпратена от Евроком. Причината е, че ЕК е попаднал в dnsbl (Domain Name Server-based spam Blocking List), който ПУ ползва за да филтрува входящата поща от Интернет.

С други думи ПУ се доверява, на dnsbl.sorbs.net да решава кое входящо писмо е спам и кое не. От друга страна dnsbl.sorbs.net попълва базата си от потребители (от цял свят), които са се оплакали, че са получили спам от ЕК.

Има два варианта за решение: (1) ПУ решава, че dnsbl.sorbs.net са неточни в преценката си и се отказва от услугите им като арбитър и (2) колегите от ЕК се свързват с dnsbl.sorbs.net и им обясняват, че е станало грешка и молят да бъдат извадени от този списък, на който се доверява не само ПУ, а и много други mail сървъри по света.

Моето становище като администратор на ПУ по случая е вариант (2). Нека ЕК локализират и решат проблема, като по този начин спазим стандартите, а не да ги заобикаляме с цел закърпване на положението.

3 Responses to “Поща от Евроком”

  1. Имам няколко малки въпроса (както си изпитвам студентите!):
    1. Системният администратор на ПУ, избрал вариант 2, уведоми ли колегите си от Евроком за възникналия проблем? Ако да — какъв бе отговорът на Евроком, ако не — защо?
    2. След като се доверяваме на dnsbl.sorbs.net защо днес получих само 16 писма-боклук и кой (а и как) трябва да уведомява тази институция за получаването на боклуци?
    3. Защо YAHOO.COM, въвел защита срещу боклуци още миналия век (ако не ме лъже паметта преди 8 години) не блокира поща, изпратена от сървъра на Евроком?
    4. След като в продължение на 1 час не мога да изпратя поща от компютъра в кабинета си и ми трябваше три часово разследване, извършено на 23.02 — доста преди горната публикация, за да разбера защо изпратените от домашния ми компютър писма не се получават в ПУ, трябва ли да престана да живея в ХХІ век и да се откажа от електронната поща?
    5. Можеше ли горното съобщение да бъде изпратено по пощата? Ако да, защо не бе направено, ако не — защо не можеше?
    Ще Ви бъда безкрайно благодарен ако ми дадете някакви отговори. Чиннопреклонно Ви моля да го направите по пощата, за да разбера за отговорите, защото нямам навик първата ми работа след събуждане да е посещение на тази страница в Интернет.
    Искрено съжалявам, че Ви поздравих за противобоклукната защита на ПУ, която вършеше някаква работа цели 2-3 дни, след което забелязах непрекъснато увеличаващ се трафик на боклук.
    Имам и доста други въпроси към администратора на ПУ, но не желая да ги отправям в публичното пространство.
    Искрено Ваш:
    Вл. Шкуртов, девета дупка на кавала сред потребителите на мрежата на ПУ и горко съжаляващ, че са му позволили да пипне компютър (през юни 1969 г.) и да разбере що е то и какво може той.

  2. atanas says:

    Г-н Шкуртов, ще отговарям на въпросите Ви един по един:

    1. Не. Не е моя работа да оправям проблемите на ISP-тата по света – те трябва да знаят и работят в посока отстраняване на собствените си проблеми.

    2. dnsbl.sorbs.net не претендира за 100% филтруване на боклука предаван по електронната поща. Уведомяването можете да направите от “Report as Spam” линка във вашата web-based.

    3. Явно колегите от YAHOO не ползват dnsbl.sorbs.net.

    4. Ако се бяхте обърнали към локалния си администратор нямаше да загубите толкова време. Относно “ХХІ век” темата, не се гневете. Аз – Атанас Терзийски (Вашият администратор) правя всичко възможно за да Ви вкарам в 22-ри век. Защо все още не успявам – мога да Ви думам на 4 очи 🙂

    5. ПУ не гарантира безпроблемна работа със всичките ISP-та по света, но може да Ви гарантира спазване на мрежовите стандарти. Не забравяйте, че за комуникацията винаги са нужни коректни (стандартни) настройки от двете страни.

    Г-н Шкуртов, имах голямо удоволствие да отговарям на поста Ви (първия в сайта). Моля, ако имате следващи въпроси – отправяйте ги публично тук или на моя e-mail адрес.

  3. Не желая да коментирам отговорите Ви в публичното пространство, а както може би сте разбрали нямам право да кореспондирам с Вас от домашния си компютър.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy