Прием на докторанти по физика към БАН, 2013

Институт по физика на твърдото тяло, Българска академия на науките, Лаборатория по атомна спектроскопия

Обявява прием на докторанти по специалност:

4.1. Физически науки  (Лазерна физика, физика на атомите, молекулите и плазмата и физика на вълновите процеси)

Публикувано в Държавен вестник брой № 66 от 26.07.2013

Анотация:

Едно от най-привлекателните направления в последните години е физиката на  охладената материя. Тя намира приложение както в областта на фундаменталните изследвания така и в прецизни атомни часовници, атомни лазери, кохерентен контрол на химичните реакции, създаване на квантов компютър и др. В лабораторията по атомна спектроскопия, в сътрудничество с Физическия факултет на Софийския Университет ”Св. Кл. Охридски”, са получени за пръв път в България охладени рубидиеви атоми с температура от порядъка на 100±20 mK. Експерименталната апаратура е нова и обезпечава развитието на експеримента в областта на квантов контрол на състоянията в охладени рубидиеви атомни системи.

Лабораторията има сътрудничество с водещи в областта експериментални групи от Франция, Германия, Китай, Полша.

Условия за обезпечаване на докторантурата:

В Лабораторията по атомна спектроскопия съществуват всички необходими условия за подготовка на докторантура и осъществяване на свързаните с това научни експерименти:

  • Наличие на експериментална апаратура: диодни лазери; вакуумна система, обезпечаваща необходимия вакуум от 10-9 Torr; регистрация на флуоресцентен сигнал чрез бърз фотодиод; регистрация на заредени частици чрез многоканална пластина; акусто-оптични модулатори, компютърен контрол на експеримента.
  • Наличие на опитни специалисти в областта на атомната физика и физиката на охладената материя.
  • Обезпечени условия за работа: работно място оборудвано с персонален компютър, достъп до международни списания, публикуващи в областта.
  • Възможност за допълнително заплащане към стипендията и осигуряване на общежитие.

Изисквания към кандидатите:

Съгласно ПРАВИЛНИК за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в БАН, Чл. 3. (7) До участие в конкурса се допускат кандидатите за докторанти, които имат общ успех от дипломата за образователно-квалификационата степен „магистър” най-малко „много добър” (4.50).

Успешно издържали конкурсните изпити са кандидатите, получили оценка от изпита по специалността най-малко мн.добър 4,50 и по западен език не по-малко от добър  4,00.

Срок за подаване на документи: от 16.08.2013 г. до 16.10.2013 г;

За справки – в ИФТТ – бул. “Цариградско шосе” № 72, Централна сграда, стая 215, тел. 979-5780 и 877-34-92; http://www.issp.bas.bg/

За контакти: проф. дфн К. Благоев и доц. д-р Е. Димова; e-mail: edimova@issp.bas.bg, тел: (02) 979 5801; (02) 979 5790

Category: Архив
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Коментарите са изключени.