Проф. Ефтимов и доц. Дянков в радио София

Съвременният технологичен свят и обучението по фундаменталните науки – интервю на радио София с проф. дфн Тинко Ефтимов и доц. д-р Георги Дянков

Източник: http://bnr.bg/sofia

5 сребърни медала за нашия Национален отбор по физика

Националният отбор на България спечели 5 сребърни медала на международното състезание „XXXVIII Международен турнир на младите физици – Тайланд, 2015“, известен още и като Световна купа по физика. Това е най-доброто класиране на България от възстановяването на участието на страната ни в турнира през 2001 година.
Резултатът бе постигнат след 5 изключително оспорвани битки, всяка съставена от 3 етапа с участващи 3 отбора с различни роли.
Отборът ни тази година бе: Николай Николов – капитан (ПМГ „Нанчо Попов“, Шумен), Митко Бенков (ПМГ „Нанчо Попов“, Шумен), Симеон Стефанов (МГ „Баба Тонка“, Русе), Дилян Христов (НПМГ „акад. Любомир Чакалов”, гр. София) и Александър Иванов (СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София).
Научни ръководители бяха д-р Гинка Екснер (Физически факултет, ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив) и Даниела Иванова (МГ „Баба Тонка“, Русе).
Турнирът се проведе в гр. Накхонратчасима, Тайланд.
Общият брой участници бе 135, разделени в 27 отбора, като всеки отбор е избран чрез национална селекция. В това състезание учениците на възраст от 15 до 18 години, решават реални 17 научно-изследователски проблема.
С тази победа зад нашия отбор оставихме традиционно силни отбори като тези на Корея, Швейцария, Тайван и др.
Спонсор на отбора е Фондация „Америка за България“.

14-та Национална студентска олимпиада по физика

Отборът от студенти на Физически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ с ръководители гл. ас. д-р Ася Виранева и гл. ас. д-р Елисавета Марекова спечeли второ отборно място в 14-та Национална студентска олимпиада по физика, проведена във Физическия факултет на 10 май 2014 г.

Студентът Ангел Крушков от II курс Инженерна физика спечели първо място в индивидуалното класиране на олимпиадата.

Международно отличие за Националния ни отбор по физика

[iframe id=“https://www.youtube.com/embed/CWSPTrbrH-8″ thumbnail=“https://youtu.be/CWSPTrbrH-8″]

Националният ни отбор по физика зае престижното трето място на 26-ия международен турнир за млади физици в Тайван. Нашата група, съставена изцяло от момчета, победи състезатели от 26 държави. Състезанието, освен решаване на тест, включва и провеждане на експерименти.
В „Денят започва“, за да разкажат за научната надпревара, гостуват ръководителите на отбора гл. ас. д-р Гинка Екснер – преподавател във факултет „Физика и инженерни технологии“ при ПУ „Паисий Хилендарски“ и Аслихан Шенол – студент в Медицинска академия; капитанът на отбора Искрен Ванков – ученик във Варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, както и неговите съученици Калоян Дърмонев и Николай Николов, а също и Виктор Кузманов от Американския колеж в София и Николай Николов – ученик в шуменската ПМГ „Нанчо Попович“.
Източник: БНТ

Купа за нашия отбор по волейбол

Отборът от 2 курс „Медицинска физика“ спечели купа от междуфакултетния волейболен турнир, организиран от Студентски съвет към ПУ „П. Хилендарски“ и проведен на 23-25 април 2013 г.

Браво момчета!

ЦЕРН ”почти сигурни”, че са открили Хигс бозон

Анализът на следите от елементарната частица, открита в Големия адронен колайдер миналата година, „силно насочва“, че това е отдавна търсеният Хигс бозон, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на съобщение на ЦЕРН.

Поведението на частицата, чието съществуване е предположено за първи път в началото на 60-те години на миналия век, и взаимодействието й с други частици „силно насочват, че това е Хигс бозон“, обяви ЦЕРН. Изявлението бе направено, след като на конференция в Италия бяха представени най-новите анализи на екипа на детектора CMS (Компактен мюонен спектрометър) – един от двата, работещ по темата.
В този колектив участват  доц. д-р Ваньо Чолаков, Мирчо Родозов и Мариана Вутова от Факултета по физика и инженерни технологии.
„Предварителните резултати с пълния комплект от данни от 2012 г. са чудесни и за мен е ясно, че става въпрос за Хигс бозон, макар и още да имаме много работа, за да разберем какъв вид Хигс бозон е това“ – каза говорителят на CMS Джо Инкандела.        Двата екипа от детекторите АТЛАС и CMS анализираха два и половина пъти повече данни, отколкото тези, които бяха обработили при обявяване на откритието през юли миналата година. Целта беше да проверят не само съществуването на частицата, но и да определят нейната природа.

Ръководството на Факултета по физика и инженерни технологии  поздравява своите колеги доц. д-р Ваньо Чолаков, Мирчо Родозов и Мариана Вутова за постигнатите научни резултати, като им пожелава добро здраве още по-високи научни успехи.   

„Доктор Хонорис Кауза“ на проф. Кекелидзе

На 30.10.2012 г. беше тържествено връчена почетна диплома „Доктор Хонорис Кауза“ на проф. д.фм.н. Владимир Кекелидзе, директор на лабораторията по физика на високите енергии на ОИЯИ, Дубна, Русия.

Отличие за наши колеги

Уважаеми колеги, с удоволствие ви информираме, че нашата колежка и бивша наша студентка ас. Анелия Дакова, е спечелила първа награда на Европейското физично общество за най-добър постер на конференцията на SPIE-2012.

На същата конференция Катерина Желязкова, възпитаник на ФФИТ (випуск 2011), е спечелила второ място за оригинален постер на Американската асоциация по оптика.

Пловдивски учени разработват ядлива опаковка за плодове

Ядлива опаковка на базата на природни полимери, която съхранява за по-дълго плодовете и зеленчуците свежи и ги прави по-полезни, разработват за първи път в страната пловдивски учени, съобщи БНТ-Пловдив.
Според специалистите нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо.

Изследванията са започнати в началото на годината от преподаватели от катедра „Експериментална физика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Опаковката всъщност представлява прозрачно покритие от природни суровини. Такъв е например използваният в диетологията пектин или пък хитозанът, който е с доказан антитуморен ефект и намалява холестерола – обясниха учените.

Експериментът започнал с опити върху резени ябълка. Покрити с новата опаковка, плодовете не потъмнели цели две седмици.

„Този тип преработка на материалите е особено подходящ за малотрайни плодове с кратък срок на годност – череши, ягоди, за които действително удължаването на срока с няколко дни вече би довело до сериозни икономически ефекти“, обясни доц. д-р Мария Марудова от катедра „Експериментална физика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Технологията е известна в почти всички европейски страни повече от десет години. Преди опаковани по подобен начин плодове да се появят и по нашите пазари обаче предстоят още множество опити, казват пловдивските учени. Най-вероятно и цената на продуктите с природно полимерно покритие ще бъде по-висока от тази на обикновената селскостопанска продукция.

Редактор Надежда Христова