Нико Булгари е псевдоним на автора Николай Колев. През 2000 година завършва специалността Български език и история в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

През 2003 година от „SPS-принт” е издаден първият му роман „Царят на животните”, за който твърди, че е първообразът на „Малкият цар”. Няма други издадени книги.

Идеята на Нико Булгари е да създаде една приключенска история, която да откъсне читателя от съвременната действителност отвеждайки го в периода между 1901 и 1912 година. Тази история има за цел да припомни за стойностните неща в живота, за истинската любов и истинското приятелство, за връзката между човека и природата.

Действието се развива в Лондон и в Африканската джунгла.

Повествованието тече паралелно със спомените на Джон, който като малко момче се среща с едно малко лъвче, а десет години по-късно е принуден да се върне при него, вече пораснало и станало цар на животните, за да го спаси от брат си Хенри и неговите приятели бракониери.

Стилът е тривиален и наивен.

Персонажите са типични и предсказуеми. Един от тях дразни и това е водачът Бабу, жител на малко селце в Африка, който в началото на ръкописа говори развалено (което много помага за изграждането на образа), а малко след това изведнъж започва да говори като останалите персонажи и с това загубва своята индивидуалност. Обяснението, с което авторът се е опитал да се измъкне „имаше странния стил да говори понякога без грешка, а понякога ужасно” не работи, защото от един момент нататък Бабу единствено и само говори без грешка.

Книгата се чете бързо, увлекателна е и прилича на приказка. Предназначена е по-скоро за масовата детска аудитория, отколкото за възрастните.