Пловдивски учени разработват ядлива опаковка за плодове

Ядлива опаковка на базата на природни полимери, която съхранява за по-дълго плодовете и зеленчуците свежи и ги прави по-полезни, разработват за първи път в страната пловдивски учени, съобщи БНТ-Пловдив.
Според специалистите нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо.

Изследванията са започнати в началото на годината от преподаватели от катедра „Експериментална физика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Опаковката всъщност представлява прозрачно покритие от природни суровини. Такъв е например използваният в диетологията пектин или пък хитозанът, който е с доказан антитуморен ефект и намалява холестерола – обясниха учените.

Експериментът започнал с опити върху резени ябълка. Покрити с новата опаковка, плодовете не потъмнели цели две седмици.

„Този тип преработка на материалите е особено подходящ за малотрайни плодове с кратък срок на годност – череши, ягоди, за които действително удължаването на срока с няколко дни вече би довело до сериозни икономически ефекти“, обясни доц. д-р Мария Марудова от катедра „Експериментална физика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Технологията е известна в почти всички европейски страни повече от десет години. Преди опаковани по подобен начин плодове да се появят и по нашите пазари обаче предстоят още множество опити, казват пловдивските учени. Най-вероятно и цената на продуктите с природно полимерно покритие ще бъде по-висока от тази на обикновената селскостопанска продукция.

Редактор Надежда Христова

Category: Изяви
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Коментарите са изключени.