ЦЕРН ”почти сигурни”, че са открили Хигс бозон

Анализът на следите от елементарната частица, открита в Големия адронен колайдер миналата година, „силно насочва“, че това е отдавна търсеният Хигс бозон, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на съобщение на ЦЕРН.

Поведението на частицата, чието съществуване е предположено за първи път в началото на 60-те години на миналия век, и взаимодействието й с други частици „силно насочват, че това е Хигс бозон“, обяви ЦЕРН. Изявлението бе направено, след като на конференция в Италия бяха представени най-новите анализи на екипа на детектора CMS (Компактен мюонен спектрометър) – един от двата, работещ по темата.
В този колектив участват  доц. д-р Ваньо Чолаков, Мирчо Родозов и Мариана Вутова от Факултета по физика и инженерни технологии.
„Предварителните резултати с пълния комплект от данни от 2012 г. са чудесни и за мен е ясно, че става въпрос за Хигс бозон, макар и още да имаме много работа, за да разберем какъв вид Хигс бозон е това“ – каза говорителят на CMS Джо Инкандела.        Двата екипа от детекторите АТЛАС и CMS анализираха два и половина пъти повече данни, отколкото тези, които бяха обработили при обявяване на откритието през юли миналата година. Целта беше да проверят не само съществуването на частицата, но и да определят нейната природа.

Ръководството на Факултета по физика и инженерни технологии  поздравява своите колеги доц. д-р Ваньо Чолаков, Мирчо Родозов и Мариана Вутова за постигнатите научни резултати, като им пожелава добро здраве още по-високи научни успехи.   

Category: Изяви
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Коментарите са изключени.