Днешното състояние на книжния пазар предполага по-задълбочен маркетингов и психологически анализ на потребителските желания, за да бъде реализиран по-висок положителен резултат от осъществяваната дейност.

Ефективната маркетингова стратегия, която успешно би реализирала книгата на Велин Станев на книжния пазар би била тази на офертата с добавената премия.

След проведена анкета върху потребители, то обобщените от нея резултати насочват вниманието именно към исканията на потребителите да плащат малко, получавайки повече.

В положението на сегашната пазарна икономика на финансов регрес с оглед книжния пазар, предлагането е основополагащия фактор, тъй като поради недобрата финансова състоятелност на хората, търсенето значително е намаляло. А нарушаването на равновесието между търсене и предлагане налага използването на по-ефективни методи, за да се реализират продажби и някаква поне минимална печалба.

Като добър и адекватен на потребителските желания ход на издателство Летера би било предоставяне на рекламен материал – химикал или книгоразделител с логото на издателството на всеки клиент, закупил книгата „Гизихти“.

Това ще оскъпи с около 0,20 лв./бр. стойността на книгата, което обаче ще се компенсира от печалбата от продадените бройки. Хората са привлечени от по-ниските цени на книгите (в рамките до 15 лв.), което автоматично включва книгата в обхвата на потребителските искания. А един подобен материален бонус още повече ще привлече купувачи и с апетитната цена от 12 лв. (с опция за увеличаване, поради материалния бонус).

Таргет групата към която трябва да насочим рекламата е към хората на средна възраст, тъй като тематичната насоченост на книгата предполага интерес именно към тях. Книга за съвременния средностатистически човек от Пловдив, в чието лице може да се познае всеки друг гражданин на България.

Тъй като това ще е и основната таргет група, към която ще е насочена рекламата, то друг тип маркетингова стратегия би била непродуктивна.

Като по-иновативен метод би било представянето на книгата сред студенти, тъй като Велин Станев е познат в тези среди и неговите разкази ще се приемат поучително сред тях. По този начин популяризирането на книгата сред по-млади хора ще разшири обхвата на таргет групата и ще подобри културното развитие на активното население. Чрез запознаването на повече хора с книгата става реализирането и на най-популярния метод на разпростанение – препоръка от приятел. Това не би коствало финанси, а само представител на издателството или самият автор, който да презентира творбите си.

Във времето на динамична промяна на културните тенденции, потребителят е този, който определя правилата и поставя изискванията си. Допитването до него чрез анкети е най-продуктивния начин за обобщаване на неговото мнение и прилагането му към текущото книгопроизводство и реализиране. Затова и резултатите от тях са тези, които максимално ни доближават до потребителя и настройката му за купуване на книги.