Издателство „Еднороге основано през 1997 година от Боряна Джанабетска, преводач и редактор, завършила английска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

  1. „Еднорог” ориентира издателската си политика към качествената популярна литература, с известни предпочитания в областта на криминалния жанр /класически и исторически криминални романи/, исторически романи, психологически трилъри, документалистика, народопсихология, хумор и пътеписи. Книгите, които се издават са предимно преводни.
  2. Към издателската програма са включени автори от Шотландия, Англия, Италия, Турция, Русия и Испания. През последните години издателство „Еднорог” е представило на българската публика най-големите имена на съвременната шотландска литература – сред тях Алистър Грей, Мишел Фейбър, Вал Макдърмид. Едни от най-популярните и обичани автори, утвърдени от „Еднорог” на българския пазар, са двама майстори на интелектуалния трилър – испанецът Артуро Перес-Реверте и руският виртуоз на историческия криминален роман Борис Акунин. Сред авторите на издателството е и нашумелият турски писател Орхан Памук, както и изключително популярният журналист от Би Би Си – Джеръми Паксман.
  3. Според мен най-интересните и най-важни автори са Пол Дохърти, утвърдил се като доайен на историческия криминален роман, и Орхан Памук, който се радва на известност сред българския читател. Пол Дохърти има поредица успешни и интересни книги, сред които се открояват заглавия като „Тамплиерът”, „Ангелът на смъртта”, „Сянка под короната”. Орхан Памук е носител на редица международни отличия, а неговите произведения се четат с голям интерес. Някои от по-известните му книги са „Името ми е Червен”, „Сняг”, „Нов Живот”.
  4. Сайтът започва с кратко интро, което представлява логото на издателството и цитат от „Алиса в огледалния свят” на Луис Карол. Разбира се, има опция да се пропусне интрото за тези, които бързат или нямат търпение да влезнат в самия сайт. Той изглежда добре подреден, като още в началната страница е показана най-новата издадена книга, а отстрани какво се очаква в най-скоро време. Има два каталога за търсене, единият е по автор, а другият по заглавие. Каталогът по автор е структуриран по азбучен ред, което го прави лесен за употреба. Каталогът по заглавия е подреден по време на издаване, макар че не са отбелязани никакви дати. С втория каталог, търсенето е по-трудно и по-бавно ако не се знае точното заглавие на книгата. Има търсачка, която намира както заглавия, така и автори.
  5. Издателството предлага 156 заглавия, от които по-старите издания са изчерпани в момента. Акценти са поставени на новоиздадената книга „Джони Деп. Илюстрована биография” и на очакваната в скоро време книга „Смърт във Вавилон, любов в Истанбул”.
  6. Книгите са на нормална цена. Има отстъпка 25% при пазаруване онлайн, но никъде не е споменато колко струва доставката, което е доста голям проблем. Други намаления няма.