Първият роман на Дорис Лесинг е ” Тревата пее”( “Тhe Grass is singing”) от 1949 г., “Златната тетрадка” (“The Golden notbook”) от 1962 е един от най- значителните романи на носителката на Нобелова награда за литература за 2007 г. 

Романът и “Лятото преди мрака”(“Тhe summer before the dark”) от 1973г. също пожънва голям успех. 

Заглавието му всъщност е метафора за настъпващият нов живот за жената на средна възраст, моментът, в който разбира, че нещо се е променило, че е изпълнила дълга си. 

Действието се развива през 1968 г. в период от няколко месеца. Още първите няколко изречения намекват за предстояща коренна промяна в живота на главната героиня Кейт Браун. Тя е типичен пример за образцова съпруга и майка, която вече 20 години се грижи за къщата и децата си, носи духа на улегналата жена, но и нещо затрогващо – способността да “се вижда” отстрани и да се анализира много точно.Кейт винаги се съобразявала с мнението на останалите, следвала е определено поведение и се е ръководила само от идеята да бъде полезна на семейството си. 

В началото на романа действието се развива в Англия. Там в мислите на героинята се прокрадва тревожната истина за превръщането и в безполезна за семейството вещ. Във втората половина на книгата, в която са най-значимите и въздействащи прозрения на Кейт, арена на действията отново е Англия. Кейт заминава и за Истанбул като преводач на Световната организация за изхранване на населението, където среща по-младия от нея Джефри и действието се прехвърля в Испания. 

В романа е засегната и социалната тематика, видяна през погледа на главната героиня – гладуващите хора в Африка, стачките на работниците в Англия, противопоставянията на различните класи в обществото.

Разказът се движи особено около Кейт, съпругът и децата и са назовани с имена и кратки характеристики и се вмъкват на доста места в романа като част от разсъжденията и, но остават на заден план. Най-често се появява образът на най-малкия и най-проблемен син – Тим. Персонажът развит най-добре след този на Кейт е младата и търсеща себе си Морийн. За Кейт тя е въплъщение на изгубената младост, но и на ориентир в пътуването към себе си, необходим помощник, затова ролята на Морийн е ключова за романа.

Особено място е отделено на темата за изневярата. В семейство Браун – типичното щастливо семейство, тя е факт, но не успява да го съсипе. С течение на времето Кейт свиква с похожденията на Майкъл и започва да го приема като пристрастен към вредни навици човек. Животът на семейството е динамичен, членовете му рядко се събират заедно, пътуванията са част от ежедневието. Майкъл е невролог и посещава различни краища на света заради практиката си, децата учат в различни страни, ходят на екскурзии през лятото. Така че Кейт организира с целия си ентусиазъм всички мероприятия, посреща, приема, съветва, съпреживява. Тя самата владее четири езика, но се омъжва млада и загърбва образованието си. Двадесет години по-късно все още е запазила уменията си и започва работа в международна организация. Това е първата от предстоящите промени в живота и.

Интересно в повествованието се вмъква историята на Мери Финчли, приятелка и съседка на главната героиня, но и нейна пълна противоположност. Мери е обаятелна прелъстителка, загърбила семейството си. Кейт често ще сравнява модела и на поведение със своя, първоначална с убедеността на човек, който постъпва правилно, по-късно с разбиране и съчувствие.

Романът е историята на прелом от един светоглед към друг, което настъпва при всяка жена повече или по-малко болезнено, повече или по-малко осъзнавано. Това е важен етап от живота, способен да прекърши и постави жената в окаяно положение, но и да възроди и влее нови сили.

Развитието на действието в различни държави е отбелязано между другото, дори на моменти при четенето се налага да се връщаш назад, за да разбереш къде се намира героинята.

Романът е четивен и не се натрапва, подтиква към размисли за семейството, младостта, преломната възраст. Повествованието се води в трето лице от разказвач, който следи отблизо случващото се с героинята и се отъждествява с нея. В началото на романа се използва често една конструкция за рамкиране на изреченията – ” Една жена…”. Това символизира жената на прага на нов етап от живота и. Историята искри от мъдрости и равносметки, изведени в обобщени стереотипни изрази и нови прозрения на героинята.

“Лятото преди мрака” е грабващо четиво. То би се харесало както на млади момичета, така и на зрели жени, които биха се отъждествили с героинята.