Заглавието на книгата „Светци и демони на Балканите” се припокрива с тематиката, която авторът описва в нея. Съдържа много исторически и фолклорни  материали, които помагат най-общо да се схване същността на светците и демоните. В нея  на доспътен език могат да се прочетат легенди съхранявани с векове за демоните и светците на Балканите. Опитсват се популярни, а също така и не толкова известни факти от живота на светците. Упоменат е всеизвестния факт, че деня на   Димитър Солунски е 26 октомври, популярен сред повечето хора като Димтровден, както и редица други всеизвестни и не всеизвестни празници посветени насветци. Разказва се и за обичаите, които имат съседни на нас държави, как се забавляват по празници, какви традиции имат.

Показани са съхранените от езическата епоха вярвания и представи за демоните на природата, на болестите, на опасния животински свят и на подземното царство на мъртвите и на прадедите продължават своя живот в една нова християнизирана форма, без да променят съществено своето съдържание и символика. На практика се променят само техните християнски застъпници или противници в лицето на светците. Вечната опозиция добро-зло, черно-бяло, демони-светци.

Всеки читател може да направи аналог с това  как  той празнува  и как съседът му от Балканите прави това.  Не е нужно човек да е специалист по фолклор за да изпита удоволствие от четенето на тази книга.  Езикът е достъпен за по-масово четене и може да служи като допълнение и обогатяване на хора интересуващи се от  история, фолклор и културата. Авторът не е насочил книгата си само към българския читател. В края на книгата е направено резюме на английски език, което е допълнителен бонус, защото тя би заинтригувала и чужденци.

Впечатляващ е броят на източниците, от които авторът е ползвал информация, които са изброени в края на книгата.

„Светци и демони на Балканите” е една страхотна книга, която бих препоръчал на всеки, който би искал да  научи още в сферата на фолклора.