Иван Гинов – Рецензия за “The Orpheus Deception” на Дейвид Стоун

Книгата на Дейвид Стоун “The Orpheus Deception” – Измамата “Орфей” е 463 страници на английски език. При превод на български страниците стават около 555. Преводът на книгата ще отнеме около 77 дни, а редактирането – 27.
Дейвид Стоун е псевдоним. Авторът е роден в семейство на военни, а той самият, след военната си служба, е работил в американските разузнавателни служби и като агент и детектив в Северна и Централна Америка и Югоизточна Азия.
“Измамата “Орфей” е криминален трилър. Книгата е продължение на “Echalon Vendetta”. Главният герой отново е агентът на ЦРУ Мика Далтън. Действието започва с неуспешно покушение срещу него и с бруталното похищение на танкер в Индииския Океан – събития, които на пръв поглед нямат нищо общо по между си. Както става ясно обаче зад всичко седи безскрупулен сръбски мафиот – Бранко Госпик. Единственият оцелял от екипажа на кораба бива задържан от месните власти и откаран в страховития затвор Чанги след като се разбира че е бивш таен агент. Мика Далтън и колежката му Манди Паунол са изпратени, за да разменят пленника – Реймънд Файк. Преследвани са от жестокия убиец на Госпик – Луджак. Докато агентите се сблъскват с корупцията и своеволието на властите в Югоизточна Азия, похитеният кораб – преобразен до неузнаваемост – пътува към САЩ със своя екипаж главорези (екипажът е съставен от българи), за да извърши дързък терористичен акт – да отровят цялата питеина вода в Северна Америка. Или поне така изглежда.
Действието се развива динамично и приковава вниманието на читателя. Повествованието е изпълнено с насилие, сцените на жестоки убииства са описани в детайли. Като отрицателни черти на книгата мога да отбележа това, че героите са ясно разделени на “добри” и “лоши”, осезаема е идеата за превъзходството на Америка, жителите на Източна Европа и по-специално Балканския полуостров са представени като престъпници, отношението към азиатците също е по-скоро негативно. Освен това в книгата голяма част от героите (негативните) проявяват хомосексуални наклонности, което може да не се понрави на читателите.