Archive

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

We’re generation of idiots – SMART phones and DUMB people

May 4th, 2014 Comments off

Чалгата е причината за липса на порно индустрия в България

March 31st, 2012 Comments off
Съвсем случайно се натъкнах на един материал, който един от най-популярните блогове в света Cracked.com бе посветил на българското социално явление “чалга”.

Честно казано, това е най-пълният, изчерпателен и точен материал, правен по темата, а английският език, на който е написан, го прави и един от най-безпристрастните.

“Чалгата не е музика, с която се продават дини (визира се популярната поредица от рекламни клипове – бел. ред.). Въпреки че нейната най-базова съставка (сексът) може да продаде всичко”, започват въведението към своето антропологическо изследване авторите.

“Чалгата е причината за липса на порно индустрия в България – затова там са толкова бедни”, полушеговито полусериозно продължават те.

“След като получих малко обратна връзка от тази статия, прозрях, че всички вие, хората от останалата част на света, не може да схванете точната идея на това безумие от България, наречено чалга. Е, нека ви изясня. Простичко казано, чалга музиката е ракът на българското общество. Това е чисто отражение, саундтрак на това в какво са се превърнали ценностите след 500 години под османско робство и още 45 години на деградация, прекарана в културната празнота на Желязната завеса.

Чалга музиката промотира безвкусно, евтино, гнусно забавление и издига в култ луксозния живот, който някои биха квалифицирали като “най-ценното нещо”, но в действителност показва абсурдното доминиране чрез пари и богатства. В днешно време чалгата прави така, че жените да изглеждат като провалени порно актриси, а мъжете – невероятно гейски. Също така, налага този външен вид сред феновете си, които се оказват 70% от българските младежи.

Това е моето базово мнение, след като четох и гледах видео клипове и истината блесна като пресен гръден имплант, току-що изваден от кутията.”

След това доста разяснително въведение, авторът прави един учудващо изчерпателен исторически преглед на чалгата, обособява корените ѝ, проследява нейния преход и ключови фигури и я докарва до етапа, на който се намира днес – могъща индустрия, която “продава дини”.

В социологическия анализ на Cracked.com не са изпуснати всички важни етапи от развитието на чалгата и всички нейни патриарси – виждаме основоположника Хисарския поп, който привнася балканските ритми от Гърция, Турция и Сърбия и ги презаписва на “нелегални, презаписани касетки”, които били рязани с ножица и лепени.

Съсредоточава поглед върху мутрите и приноса им затова чалгата да започне да прокламира всички онези ценности, които измерват успеха с “количеството злато, което е окачено на врата”.

Отделя специално внимание на фолкзвездата Кати, която прокламира своята свобода и учи своите малки фенки, че това да си проститутка е нещо хубаво.

Обръща поглед към Азис, който нарича “Императора/Императрицата”.

“Азис е най-хомосексуалното нещо в цялата вселена и учи децата, че видът на педераст-гротеска е тотално як. Най-любопитното е, че той дори не е гей, а го прави за пари. Носят се слухове, че е по-богат от Metallica”, разказва авторът.

Културният исторически анализ продължава своя път и се спира на Димитровград, където “злият гений” Митко Пайнера съставил пъклен план за завладяване на индустрията.

Неговата формула била точна и кратка (буквален превод):

 1. Взимаш уличница от улицата
 2. Питаш я колко прави 2+2
 3. Продължаваш нататък, ако ти даде отговор около 4
 4. Изрусяваш, изстискваш и добавяш екстеншъни
 5. Добавяш огромни пластмасови цици
 6. Правиш липосукция, ако е над 45 килограма
 7. Слагаш сини лещи, розово червило
 8. Обличаш в дрехи, купени от мола
 9. Тунинговаш, пускаш гадни синт-мелодии, учиш я да пее скапани песни за пари и секс със стероидни наркомани
 10. Добавяш някои други типични за чалгата теми, плюс няколко полуголи жени
 11. Повтаряш от 1 до 10, докато не създадеш армия

Ето в този момент чалгата става музика, която продава дини, обяснява авторът.

Следват някои обширни изводи върху целия този процес върху децата и младежите и върху начина, по който изглеждат и по който се държат.

Материалът е придружен от доволно количество снимков и видео материал, който представя написаното още по-образно. Можете да се поучите и вие тук.

Categories: Uncategorized Tags:

По думите на великия Чарли Чаплин

December 16th, 2011 Comments off

Categories: Conspiracy Theory, Uncategorized Tags:

Scream

April 25th, 2011 Comments off

Categories: Uncategorized Tags:

Open your eyes

April 20th, 2011 Comments off

Categories: Uncategorized Tags:

Man in the mirror

April 19th, 2011 Comments off

Categories: Uncategorized Tags:

Защо се отказах от MafiaWars и FrontierVille във Facebook?

April 4th, 2011 Comments off

Mafia Wars е социална игра и жалък опит на човечеството да интегрира аутсайдерите към себе си. За да я играете, трябва да имате акаунт в нацистката паравоенна организация Фейсбук, създадена е от Масоните. Добре де, може да не е от масоните, а от един еврейн с осакатени способности на социални контакти в реалния живот и много свободно време, който в последствие натрупва милиони от т.нар. “социална мрежа”.

Играта е създадена с образоветлни цели. Задачата й е да научи децата на нещата от живота. Като например как да обереш съперничава банда, как да контрабандираш крадена стока и наркотици, да не забравяме оръжие, как да се оттървете от нежелан сенатор или полицейски началник (чрез компрометиращи снимки или по добрият стар начин – “to make him sleep with the fishes”) и много други жизнено важни за оцеляването ви техники. Препоръчва се във всички детски градини и училища до четвърти клас.

Подобно на други подобни браузъригри, Mafia Wars е боза. В същността си играта представлява безумно, безкрайно цъкане по разни бутони, а доброто развитие на виртуалния ви герой гарантира саботиране на социалния живот.

Разбирайки, че ще води жалък живот до края на съществуването си, играчът трябва да събира различни ненужни предмети, които най-вече служат за украса. След като се развиете добре, околните “мафиоти” веднага ще започнат да ви ошушкват, пречейки ви да събирате така ценните “пари”. Не, че героят ви е материалист, но парите са нужни за купуване на предмети, а предметите са нужни, за да ходите на мисии с тях. Така че е сигурно, че ако пестите цяла седмица за даден такъв, а на шестия ден, когато имате много, парите ще са изджамбазени. Ще сте преебани, а ако сте от търпеливите, това ще се повтори още няколко пъти и ще спре окончателно развитието ви. За да оправите проблема, можете да се оплачете във форума на играта, където здравото къмюнити ще ви бие по едно рамо (в главата), а после по един шут в гъза.

За да се биете срещу босове (които са най-често картинки), е нужно да имате големи мафии. За да стане възможно това трябва да каните непознати хора да се присъединят към приятелите ви. Въпреки че не ги познавате и няма никога повече да си общувате, те ще придадат масивност на престъпната ви организация.

Ако сте обречан/а на жалко съществуване до края на живота си, без никакъв или минимален шанс за контакт с други хора (най-вече от другия пол), Mafia Wars e за вас!!!

Mafia Wars Parody (video)

Покрай Мафията се натъкнах и на това “чудо” на техниката…

FrontierVille – новата мода

FarmVille? Оо, я стига глупости, „Объркал си рейса, пич!“.

След нечувания успех, който успя да постигне любимата на поколения българи фермичка, времето й поотмина, а на играещия му втръсна. От Zinga ви приканиха да кажете едно „чао“ на старите си земеделски култури и да разгледате новото предложение от същите тези гении, които ви накараха да се почувстваме като дребни и средни земеделци, което се явява като продължение на тяхната пристрастяваща игра и носи името FrontierVille.

FrontierVille е игра със нова концепция, изградена на базата печелившите попадения от FarmVille + нови екстри и доразвит геймплей да допълнително губене на време. Действието се развива високо в планината, точно все едно се намирате в някой пионерски лагер. Уникалността на преживяването донася факта, че в играта е симулиран истинският, живият свят, който можете да изпитате и като… де да знам… излезете сред природата?! Ето какво предлага играта, накратко:
Уникален герой –  още в самото начало получаваш възможността да създадеш героя си по твоите собствени предпочитания. Така нагласен ще си го виждаш всеки път, когато се шляе по тревицата, а също и на картинката – аватар.

Море от любов – Създайте и персонализирайте вашата половинка (така или иначе истинска няма да видите), създайте свое собствено фронтиер семейство и се насладете как децата ви порастват (на кой му трябва да гради истинско семейство и да гледа истински деца, като може да си има “фронтиер семейство”)!

Култивиране – След като си разчистил от излишния буреняк по двора е време за посев. От виртуалната борса се купуват различни семена, които след като бъдат посяти и обляни с грижа, носят различни благини. Важен момент е да не ги забравиш да презреят 🙂

Животновъдство – „Пиуенцата“ са много „суадички“ докато са малки, нали? Да, ама ако се грижиш добре за тях, те могат да станат дори големи и силни петлета и кокошчици. Овчици, прасенца, а защо не и магаренца, всички те могат да се почесват из твоята морава. 🙂

Гадинки – Също както в истинският свят (предполагам и в градинката зад вас), природата поднася различни животинки, не всички от които добронамерени. Така в твоята градинка на Фронтиер е възможно да се появят змии, къртици и дори мечки (ама не заспали, като тази от Пловдивския зоопарк).

Съседи – Покани всички твои приятели да ти станат съседи и си направете едно малко ТКЗС. Твоите съседи могат да ти помагат при отсичането на дървета или строежа на бараката ти. Също приятна възможност е да ги наемаш, като така те да работят за теб.

Като цяло играта е забавна, но по нищо не се различава от всички останали губещи време, умопомрачаващи, затъпяващи бозички, които ни предлага Zinga.

В крайна сметка гледането на нещо по вълнуващо ли е от правенето на нещо? Имаме ли достатъчно време да направиш всички неща, които желаем?  Изпитваме ли нужда да видим небето? Изпитваме ли нужда да видим водата, листата, шумата, животните? Блещукането, проблясването, движението? Затова ли имаме домашен любимец, аквариум, домашни растения? Или компютъра e нашето блещукане, проблясване и движение? Каква част от живота ни идва при нас през екрана? Омайват ли ни видеозаписите и снимките ни и тези на нашите приятели, така че някак си ние сме по- истински в образа, отколкото в живота? Ако животът ни бе направен на игра, бихме ли искали да я играем?

Categories: Uncategorized Tags:

Дооообре!

March 31st, 2011 Comments off

Само мен ли ме дразни това “Дообре!”, което всички са заповтаряли като папагали? В интерес на истината “Пълна лудница” беше добро предаване… едно време. След като мина в bTV и настъпиха промени и реконструкции и истории затъпя мнооого! Преди не изпусках епизод – смял съм се до сълзи. Сега, като го гледам дори ми се доспива… какво остава да се засмея.

Да не говорим, че един от най-тъпите скечове е именно този, от който излезе това емблематично “Дообре, Маме! Дообре!!” на т.нар. Жоро Бекъма и всички го попиха като попивателни. Но няма да коментирам самия скеч, не това е темата… Първоначално си мислех, че е нещо временно, като чувах “Дообре!” от семейството си и приятели. Но нещата не спряха до там. Започнах да го чувам от колеги, познати, случайни хора на улицата, дори и студенти вече най-невъзмутимо ми отговарят със “Дообре!”. 🙁 В Пернишко нека си говорят така, щом искат, на на мен наистина ми писна да го чувам всеки 5 мин!

Аз пък моля най-учтиво – употребявайте всичко друго, но не и “Дообре!”. 🙂 Единствено ме крепи надеждата, че и това явление ще отшуми като “Whatzaaaaaaaa?”, което тръгна от реклама на Budweiser пред 2000 г….

Categories: Uncategorized Tags:

Психопрофил за мен

March 26th, 2011 Comments off

Една приятелка психоложка ми направи психопрофил (тест на Д. Кейрси)… 🙂 Стори ми се забавно да споделя резултатите с вас.

Максим Горки (ISTJ): Логико-сензорен интроверт, разсъдителен („попечител”). Притежава делова логика, стреми се всичко да класифицира, да планира, да разработва в детайли и планове, да анализира подробности, да изпълнява работата планомерно, в срок. Не обича неяснотите, неточностите, стреми се всичко да разположи по полиците. Опекун, обстоятелствен, дори заядлив понякога, домошар.

Това са хора волеви, упорити, понякога дори сурови. Смятат, че дисциплината и редът са много важни и изискват от другите съблюдаване на реда, понякога грубо и жестоко. Умеят да дестват бързо и точно и да довеждат започнатото дело докрай. Когато се устремят към крайната цел, в стремежа си да достигнат практически резултати, оставят без внимание чувствата и интересите на изпълнителите.

Лошо оценява възможностите на хората, често не знае на какво са способни околните, затова проявява повишена бдителност, подозрителност и потйност. Не обича ярките необикновени личности. Под негово ръководство могат да се изпълняват добре производствени планове, но не и изследователска работа. Стреми се да контролира всеки въпрос, като се задълбочава в детайлите.

Надежден и отговорен тип. Добре подхожда за ролята на мениджър. Движи се от чувство за отговорност, продуктивност и практически резултат. Всекидневните му задължения са разпределени по пунктове, а по силата на своята интроверсия той изглежда сдържан и хладен. Нелошо си подхожда с околните, умее да убеждава. Верен е на думата си. Работата за него е на първо място и едва след това идват семейните и обществените задължения. Отличава се със спокойствие и издържливост, а в конфликтни ситуации проявява твърдост и самообладание. Сред лидерите този социотип може да се открие в охранителните структури и във въоръжените сили. Сред военните 30% от харата са от този тип, а сред останалото население – 6%. Извънредно скъпи на похвали, даже там, където е необходимо.

Повечето неща са верни, между другото… 🙂

Categories: Uncategorized Tags: