Home > Geocaching > Letterbox Hybrid кеш – Що е то?

Letterbox Hybrid кеш – Що е то?

August 22nd, 2012

 Подволявам си да ре-постна малко полезна информация за летърбокс хибрид типовете кешове, която squiffy беше пуснал във Фейсбук, но там естествено отдавна беше изместена от по-нови постове и вече е трудно достъпна.

Ето малко ценни указания от хора, създали доста летърбокс хибрид кешове:
(1) Не е задължително кеша да се търси само по описание или загадка. В геокешинг сайта може да се публикува с точни координати. Ако собственика на кеша смята, че е по-забавно да се търси по описание ОК. (Аз лично съм ЗА)
(2) За да бъде кеша Летърбокс трябва да се публикува на летърбокс сайт – например Atlas Quest или Letterboxing.org.
(3) Препоръчително е да има два логбука – един за кешъри и един за боксъри.
(4) Задължително в кеша трябва да има печат. Изискванията са печата да е ръчно изработен (уникален) и изображението да е в духа на загадката или местоположението на кеша. Общо взето боксърите не се кефят на фабрични печати или такива от детски игри (това не означава, че не могат да се използват). Явно си колекционират ръчно изработено изкуство ;). Като бюджетно решение предлагат всеки да си изработи печат от гумичка за триене с помощта на резци за гравиране (продават се по книжарниците) Изобщо печата е от много голямо значение за боксърите.
(5) Не се препоръчва в кеша да се слага тампон за мастило. През зимата замръзва, през лятото изсъхва, а ако влезе вода става мазало. Боксърите действат на принципа BYOI (bring your own ink).
И в заключение: горепосочените условия не са абсолютно задължителни, но колкото повече труд се вложи в кеша, толкова по-приятно ще е преживяването за намерилите го и ще оценят кеша по достойнство.

В описанията на типовете кешове в Geocaching.com пише следното за този тип кешове:

Letterbox Hybrid
Летърбокс е друга игра на търсене на съкровища с помощта на улики, вместо координати. В някои случаи, собственикът на летърбокс контейнер може да публикува своя летърбокс и в Geocaching.com. В летърбокс хибрид кеша трябва да има печат, който не е предназначен за размяна; той трябва да остане в кеша, за да може посетителите да го използват за записване (логване) на тяхното посещение. За да прочетете повече за летърбоксинга, посетете уеб сайта Американската Летърбоксинг Асоциация.

За момента в България има сравнително малко такива кешове! 

 Letterbox of Plovdiv (GC3PEBZ)

 

Сега, по мое мнение, като автор на единия от кешовете и до колкото ги схващам аз нещата, за да се нарече такъв тип кеш “летърбокс хибрид” то този кеш задължително трябва да е регистриран и в някой от летърбоксинг сайтовете! Иначе си е просто традиционен кеш или мистъри в най-добрия случай с по-различна иконка.  Целта на този пост е да даде ценна информация и съвети на останалите геокешъри, които решат да пуснат такъв тип кешове! Аз лично мого ще се радвам ако се появат още такива кешове в България. Интересни са!

Остана само още веднъж да кажа – дерзайте! 🙂

Categories: Geocaching Tags:
Comments are closed.