Archive

Archive for August, 2011

Колоезденето генерира 3.3 млрд. евро в британската икономика

August 22nd, 2011 Comments off

Колоезденето допринася с 2.9 млрд. лири (3.32 млрд. евро) за брутния вътрешен продукт на Великобритания, показва доклад на Лондонското училище по икономика (LSE), цитиран от в. “Гардиън”.

В брутния принос са включени производството на велосипеди, продажбите на аксесоари и трудовата заетост, свързана с тези дейности. Така например миналата година британските производители са отчели приходи за продадените 3.7 млн. колела от общо 51 млн. лири (58.5 млн. евро), което представлява ръст от 28% спрямо 2009 г. Във велосипедния сектор във Великобритания работят около 23 000 души, като през 2010 г. отрасълът е създал заетост на стойност 500 млн. лири (573 млн. евро).

Според доклада всеки колоездач на Острова създава “брутен велосипеден продукт” от 233 лири (267 евро) на година.

По данни на LSE колоездачите са се увеличили с 1.3 млн., като общият им брой през 2010 г. е достигнал 13 млн. души. Сега около половин милион от новорегистрираните карат редовно колелата си, отбелязват авторите на изследването.

Изводите сочат, че хората, които редовно използват велoсипеда си, излизат в отпуск по здравословни причини средно по 7.4 дни годишно, докато останалите боледуват 8.7 дни.

“Добрата новина е, че структурните, икономическите и здравословните фактори най-после създадоха предпоставки за промяна в британските нагласи за колоездене”, казва д-р Александър Граус от LSE, който е провел проучването.

Докладът прогнозира, че ако до 2015 г. колоезденето се увеличи с 20 на сто, това ще спести на икономиката 207 млн. лири (237 млн. евро) от по-слаб уличен трафик и задръствания, 71 млн. лири (81.4 млн. евро) от по-ниски нива на замърсяване и 52 млн. лири (75 млн. евро) от спестени разходи за здравни услуги.

Източник: Дневник.бг

Categories: Колоездене Tags:

Писане на добри онлайн логове

Автор: CYBret
Превод и редакция: Ивелин Моллов
Източник: Geocacher U

Наскоро обърнах внимание, че за много хора логването на намерените от тях кешове онлайн представлява първото им усилие свързано с творческо писане и онлайн публикации. В зависимост от човека, това може да донесе голямо количество свобода, а в същото време и страх? Свободата за изразяване на собствено мнение и страх да не каже нещо, което не трябва и да остави погрешно впечатление у останалите. Може би това е причината много хора да омаловажават онлайн логовете си до такава степен, че изписват само по едно смайли или се ограничават до няколко основни изречения, от които не може да се каже дали са изпитали удоволствие или не от намирането на кеша.

TNLNSL? TFTC?

Невероятно е човек да проследи развитието на геокешинга през годините. В началото не бе необичайно да намерите тетрадки голям размер в кешовете и да видите, че някои логове заемат по цяла страница. Геокешърите оставят бележки за времето, за пътуването, дори пишат стихове и скицират рисунки в дневника на кеша. Някъде по пътя обаче, след появата на повече геокешъри, повече микро-та и повече намерени кешове, направи подробни дневници рядкост. Някак си с началото на тази промяна и онлайн логовете също са се свили. Ние дори сме изобретили и собствена стенограма, която казва малко повече, отколкото просто “Kilroy беше тук.” Онлайн абревиатури като “TNLNSL”, “TFTC” и дори “DPM” направиха нещо повече от обикновеното писане, за това, че сте намерили кеша и още по-важно – успели сте да намерите пътя си обратно към дома и вашия компютър. 🙂 А има още толкова много неща, които вашият онлайн лог може да ви предложи.

В действителност онлайн дневниците могат да направят много повече за вас, от това просто да ви трупат смайли след смайли. Ако служеха само за това, щяхте да виждате само смайлитата и нямаше да има поле, където да пишете текст. Вашите онлайн дневници (логове) са там, защото са в полза на общността. Конкретно, те ви дават възможност да запишете своя опит и ви позволяват да го споделите с другите. Логовете съществуват, за да може други геокешъри да се възползват от вашия опит в тяхното търсене. Независимо дали включвате спойлери или не, вашите логове могат да предоставят ценни съвети, които помагат на бъдещите търсещи да знаят, какво да търсят и какво да избягват. Може да споменете някои рискове или проблеми, които сте имали и да спестите на следващият геокешър много излишни терзания.

Геокешинг абревиатурите накратко

През годините много геокешинг-специфични термини навлязоха в нашия речник. Повечето от тези термини са просто абревиатури, предназначени да направят логването на кеш малко по-бързо. Много често, обаче, те като че ли объркват новаците и непосветените. Някои от най-често използваните термини са:

BYOP – “Bring Your Own Pen”. Донесете си собствен молив. Обикновено се среща в описанието на нано кешове, които по подразбиране са твърде малки да съдържат в себе си и молив. Някои микро-та също може да нямат молив.
CITO – “Cache In, Trash Out”. Събирането на отпадъци по време на геокешинг. CITO също се използва за обозначаването на специални събития (евенти), където геокешъри се събират да почистят дадено място.
CO – “Cache Owner”. Собственик на кеш.
DNF – “Did Not Find”. Не намерих кеша.
DPM – Включването на буквите “DPM” в лог на кеш, в миналото е било таен начин, чрез който се индикира на останалите геокешъри, че този кеш е с ниско качество. DPM е абревиатура на Френското “des palourdes mortes”, което в превод означава “мъртвите миди”. Цялата фраза е “Les longs sanglots des palourdes mortes blessent mon coeur avec un languor monotone pendant qu’ils dansent à minuit.”, което се превежда в нещо като “Дългите ридания на мъртвите миди раняват сърцето ми с монотонно безразличие, докато танцуват в нощта.” (бел. ред. – Не казвам, че има много смисъл – от Френски е все пак… 🙂 ). Идеята е, като се включи тази фраза в лога на даден кеш, да се предупредят останалите геокешъри, че той е с ниско качество. В действителност този термин се използва много рядко (бел. ред. – Това не означава, че не може да го прихванем бързо-бързо и в България. Аз поне мисля да го използвам за в бъдеще… 😉 ), но бързо се е разпространил след геокешърите и в последствие се изгубва “тайния” му замисъл.
FTF – “First To Find”. Първият намерил кеша, непосредствено след поставянето му.
GC –
Може да означава както “GeoCache” (геокеш), така и “GeoCoin” (геомонета). Най-вероятно се касае за второто. За повече информация виж “TB”.
GZ
– “Ground Zero”. Точката, където координатите на вашия GPS съвпадат с тези дадени в описанието на дадения кеш.
P&G – Не не означава “Proctor & Gambel” :), a “Park and Grab”. Това е лесен за намиране кеш, който се намира много близо до мястото на паркиране. Понякога се изписва, като “P-n-G” или “PNG”.
SBA – “Should Be Archived”. Това е вид лог, който показва, че  има много сериозен проблем с дадения кеш (липсва, унищожен, недостъпен или е сложен в частна собственост, без разрешение). Когато се направи такъв тип лог, копие от него се изпраща и до администрацията на geocaching.com, които го препращат на някой местен рецензент. Официалният лог е “Needs Archived”, но “Should Be Archived” се е появило първо и така е останало популярно.
STF – “Second To Find”. Вторият намерил кеша, непосредствено след поставянето му.
TB – “Travel Bug”. Travel Bug или “пътешественик” – предмет, който пътува от кеш на кеш. Този предмет има уникален проследяващ номер (назначен от geocaching.com), който позволява да бъде проследявано неговото пътуване. Пътешествениците не са предмети за размяна и за това не е нужно да оставяте нещо в кеша, за да вземете травъл бъг или геомонета, но се очаква от вас да ги сложите в друг кеш в разумно кратък срок и да не ги задържате в себе си дълго време.  Повечето пътешественици и геомонети имат определена цел, като например достигането на крайна дестинация.  Ако не можете да помогнете на травъл бъга или геомонета да изпълнят своята мисия е прието да не ги взимате, а да ги оставите някой друг след вас да ги придвижи.
TFTC – “Thanks For The Cache”. Благодаря за кеша. Понякога се изписва като T4TC  или TNX4GC – “Thanks For The Geocache”.
TNLNSL – “Took Nothing, Left Nothing, Signed Log”. Не взех нищо, не оставих нищо, само се разписах.
TTF – “Third to find”. Третият намерил кеша, непосредствено след поставянето му. След третия намерил вече не се гледа на позицията, като някакво преимущество или привилегия. Важни са само първите три места – FTF, STF и TTF.

За пълна справка на тези и много други геокешинг абревиатури и термини, проверете в Лексикона на геокешинга (The Lexicon of Geocaching), предоставена от Prime Suspect.

Вашият лог също е от полза и за собственика на кеша. Собственикът е скрил кеша, с надеждата, че ще се насладите на търсенето и ще споделите този опит, или поне ще споделите нещо интересно. Вашият лог може да каже на собственика, как сте се чувствали по време на търсенето и да даде подробности за това дали той трябва да напръви проверка или поддръжка на кеша си, какво има или се е случило в района около кеша в момента, в който сте го търсили (бел. ред. – тъй като много може да се е променило от времето на скриване на кеша до времето на неговото намиране), както и всички препятствия или опасности, на които сте се натъкнали и, за които той може да не знае.

И разбира се, си вашите онлайн логове помагат и на самите вас. Като продължите да се занимавате с геокешинг, от време на време ще ви се приисква да се върнете и да прочетете отново някои логове. Те могат да ви предоставят много прекрасни спомени, докато четете, какво сте преживели, търсейки този кеш (бел. ред. Или докато гледате клипчета от такива търсения! 🙂 ). Логовете изразяват вашето развитие и промяна, която е настъпила във вас, докато прогресирате с играта. Лично аз обичам да отговарям стари логове по време на дългите зимни месеци и да се връщам отново към кешове, които съм намерил лятото. Това ме връща към тези мисли на по-топло време и по-дълги дни. Понякога дори ме кара да ми залипсват буболечките и драките! 🙂

Четирите Т-та

Ключът към ефективното писане на логове е да организирате мислите си. Когато пишете есета и разкази това е абсолютно задължително и именно това е разликата между съгласуваността и сплотеността и абсолютните безсмислици. В много отношения логването на кеш е малко или много като писането на разказ, придружен със снимки от търсенето ви; нещо като поглед върху една малка част от деня ви, прекарана във вършене на нещо, което обичате да правите. Дори и от най-лошият опит могат да излезнат много добри истории, тъй като много от DNF логовете се оказват поучителни. Ако разберете как да подредите вашите мисли ще сте постигнали до голяма степен успешното писане на вашия онлайн лог.

С оглед на това, тук ви предлагаме удобна схема, които да ви помогне да организирате мислите си във вашите онлайн дневници. С това не се цели да ви подканим да използвате един и същи подход, като “калъп” във вашите логове и всеки един от тях да изглежда като предишния. По-скоро това е просто упражнение, което ще ви помогне да си организирате мислите и не забравяйте да предавате информацията възможно най-простичко. Като придобиете повече опит и се чувствате по-комфортно в писането, вашия собствен стил ще изкристализира и във вашите логове. Просто помнете тези правила и не забравяйте да се забавлявате.

TRIP? Как сте стигнали да кеша е половината от забавлението

Пътуването от хиляда километра започва с една единствена стъпка. Разбира се, пътуването до един кеш вероятно съдържа повече от хиляда стъпки. Вероятно ще искате да споделите някои от тях, с другиге геокешъри.

Геокешингът е уникален с това, че всички отиваме до една и съща точка, както други геокешъри, но го правим с разлика от седмици, месеци или дори години между нас. Можем да тръгнем към даден кеш от напълно различни посоки и да видим този кеш по начини, които дори и собственикът не е очаквал.

Допълнителната опция “точки” (“waypoints”) в описанието на кеш страниците е прекрасно ново попълнение. Тя позволява на собствениците да дават допълнителни точки за паркиране или начало на пътеки или други характеристики на страницата на своя кеш. Тъй като това е сравнително нова функция, повечето кешове не разполагат с тези допълнителни точки и понякога, когато не знаеш, от къде да започнеш търсенето, това може да се окаже един от най-трудните моменти в геокешинга. Вашият онлайн лог може да даде ценни съвети за бъдещи търсачи, както и можете да споделите вашите собствени отчаяния по този път, или да съобщите, че не е трябвало да минете по този път, който води до никъде или дори да предложите алтернативен вариант.

Възможно е също така, да публикувате допълнителни координати в лога си да включите координати на начални точки на пътеки или пътища (бел. ред. – Аз обичам да добавям точки на чешми, пейки, места за почивка, забележителности и др., особено когато се касае за по-дълги планински преходи и се търсят кешове скрити в планината или сред природата.). Можете също да използвате тази функция за да дадете нови координати (ако сте почувствали, че координатите на кеша са погрешни или много в страни) или публикувате координати на различни точки, които са привлекли вниманието ви. Трябва да знаете обаче, че дори и най-полезните съвети ще отпаднат от страницата на кеша след пет лога и е много вероятно другите да не ги видят, както и тези, които използват pocket querry.

Може би ще искате също да разкажете историята за това, кое ви е довело до мястото на кеша. Не забравяйте, че логът си е уникално ваш (бел. ред – Можете да споделите, каквото си искате!). Споделете малка част от деня си с читателите и им кажете от съде сте, например.

TRAPS? Капани, Опасности…

Ако се обръща необходимото внимание на рейтингите за терена и трудността, както и на качествата (attributes) на кеша, всеки геокешър би добил добра представа, за това точно какви физически и психически предизвикателства ще им предостави този кеш. Въпреки това, много неща могат да се случат, след като кеша е бил пуснат и е възможно да има промяна в стойностите на рейтингите или пред геокешърите да изникнат нови предизвикателства и опасности. Освен това, ако се избере път до кеша, който е различен от този, избран от собственика, също може да възникнат нови опасности, които не са били предвидени.

Внимателно избройте всички опасности, които сте срещнали. Те могат да бъдат опасни животни или отровни растения, затворени пътища или ядосани собственици на земя. Вашият лог би могъл да бъде разликата между успеха на следващия геокешър и неговото разочарование.

На моменти може да се наложи да публикувате логове то типа “кеша се нуждае от подръжка” (“Needs maintenance”) или “трябва да бъде архивиран” (“Should Be Archived”). Логът “Поддръжка” би трябвало да бъде сравнително очевиден: състоянието на кеша се е променил и сега има нужда от внимание от страна на собственика. Това би могло да се дължи на факта, че дневника се е напълнил, или кеша се е наводнил или намокрил, унищожен контейнер, промени в околната среда, или дори ограбен кеш. След този лог в атрибутите на кеша се появява атрибут “нужда от поддръжка”, който остава, докато собственикът не напише лог от типа “Извършена поддръжка” (“Performed maintenance”).

Публикуването на лог “Трябва да бъде архивиран” изпраща уведомление не само на собственика (и до всеки в watch-списъка на кеша), но също така изпраща уведомление и до рецензента на кеша, за да го предупреди, че има проблем. Този тип лог трябва да се използва пестеливо и само в ситуации, при които кеша или не може или не трябва да бъде възстановяван или, когато собственикът се е отказал от кеша поради собствената си липса на внимание.

Видове регистри (логове) в Geocaching.com

Има пет налични вида регистъра (логове), когато влезете да логнете традиционен кеш. Въпреки че употребата им понякога е тема на разгорещени дебати, ето ги и тях със стандартни определения за всяко едно:

 Намерен (Found It). Използва се, когато кешът е бил открит и дневника му е подписан. Вписването на кеш по този начин увеличава броя на намерите от нас кешове (смайлита) с още един.

 Ненамерен (DNF). Използва се, когато търсенето е направено, но кеша не е бил открит.

 Напиши бележка (Write note). Бележките често се използват за отбелязване на следващите посещения на даден кеш, за да вземе или сложи травъл бъг или геомонета или просто при проверка на кеша. Понякога тези бележки се използват вместо DNF, ако търсенето на кеша е било прекъснато и не искате да оставите останалите с впечатлението, че кеша липсва.

 Нужна е поддръжка (Needs Maintanence). Използвайте този тип лог, ако кеша се нуждае от внимание от страна на собственика (т.е. той е бил повреден, намокрен, или има нужда от нов дневник). Използването на този регистър добавя специален атрибут “нуждае се от поддръжка” на страницата на кеша, който остава, докато собственикът не сложи лог “направена е поддръжка” (Owner maintenance).

 Трябва да бъдe архивиран (SBA). Използвайте този регистър, ако кеша не може или не трябва да бъдe възстоновен, поради външни сили (ново строителство, управление на земята, или опасности). Когато логнете SBA, местен рецензент също получава уведомление за кеша и може да предприеме действия за архивирането му. Използвайте този тип лог само в случаите, когато сте сигурни, че с кеша има сериозен проблем.

Човешката природа е такава, че често сме загрижени за собственика на кеша, когато логваме “нуждае се от поддръжка” или “SBA” лог и действително често хората се обиждат. Подхождайте с писането на такива логове внимателно. Пишете ги, породени от вашата загриженост за играта, а не като резултат от разочарование ви от кеша или от собственика му.

TRADES? Какво сте взели и какво сте оставили.

Размяната на предмети е била в основата на геокешинга в началото. Много геокешъри вече не разменят SWAG или просто разменят символични предмети. Други обаче, ще продължат тази практика и ще оставят и вземат предмети или като спомен от пътуването или като доказателства за тяхното присъствие (и състояние на духа). Сигурно всеки един от нас има един рафт някъде пълен с предмети открити в кешове. Когато ги гледаме ни напомнят за някои от тези преживявания.

Независимо дали се превърне в навик за търговия или просто от време на време разменяте по някой предмет, не забравяйте да запишете това, което сте взели и това, което сте оставили в своя онлайн дневник. Другите геокешъри много често се връщат и пре-прочитат отново кеш страници, за да видят кой е взел предметите, които те са оставили и кой е оставил предметите, които те са взели.

Очевидно, когато става въпрос за травъл бъгове и монети е много важно да ги логвате, когато ги взимате или оставяте в кеша, но също така е полезно да се докладват липсващи травълбъгове и геомонети, които са описани в инвентара на кеша, но липсват от физическият кеш. Тази информация може да бъде полезна, за да се проследи точно, кога травъл бъга е безследно изчезнал и евентуално да се определи, какво може да се е случило с него.


 THANKS! Благодарете! Точно, както майка ви ви е учила

В бързанeто да логнем повече кешове, понякога забравяме, че всеки отделен кеш е скрит от някой, който е искал да ни доведе до това място. Възможно е мястото да е просто едно удобно място за бърз парк-н-граб, но може да е било, място, което има някакво специално значение за собственика на кеша. Така или иначе, този човек току-що е допринесал за завладяването ви на още едно смайли и заслужава признание.

Толкова е лесно да попаднете отново на познатите “Благодаря за кеша” или дори “TFTC”, но ще има моменти, когато ще искате да напишете повече. Отделете малко време, за да похвалите собственика на кеша за скриването, за избрания район, гледката, или дори само за времето, които те се отделили и вложили за пускането на кеша.

Ако играете играта достатъчно дълго време, най-вероятно ще получите своя дял от благодарности от геокешъри, които смятат, че трябва да изразят своята благодарност, за скриването на вашия кеш. Това са подаръците, които ще цените много повече от всяко едно смайли или SWAG, които сте открили. Не забравяйте, че имате възможност да дадете същия дар и на друг геокешър чрез вашия онлайн лог и това, което пишете и в дневника на техните кешове.

Categories: Geocaching Tags:

Пейнтболът – полезно забавление

August 10th, 2011 Comments off

Кликнете върху картинката, за да заредите линка.

Categories: Пейнтбол Tags:

Истината за моретата

August 10th, 2011 Comments off

Документалният филм „Истината за Морето” (“Sea the Truth”) е продължение на добилия популярност филм от 2008 год. „Истината за Месото” (“Meat the Truth”), в който се разглежда влиянието на животновъдството върху глобалното затопляне. Новият филм „Истината за Морето” представя също толкова разрушителните последици от свръхриболова. Премиерата му беше миналата седмица на специално представяне в Амстердам. Филмът е създаден от Фондацията на Николас Г. Пиърсън – изследователско бюро към Холандската група за животните, и заснет от известния холандски подводен фотограф и природозащитник Дос Уинкъл.

Фотографът споделя: “Никой не вижда какво се случва под водата, а това, което става там, е най-голямото разрушение в природата, и изобщо на Земята. Опитах се да го направя видимо чрез красиви картини на подводния живот. Когато хората видят това, да си кажат: „О, това е толкова красиво, трябва да го запазим.” А за да го запазите, трябва да предприемете строги мерки, като например да се спре консумацията на риба. Да се спре изцяло риболовът по света.”

Дебютът на филма съвпада с публикуването на нов доклад на Обединените нации за биоразнообразието, който прогнозира, че ако не се вземат мерки, световните океани могат да изчерпят запасите си от риби само след 40 години.