Home > Geocaching > Геокешинг наръчник за начинаещи

Геокешинг наръчник за начинаещи

August 25th, 2012

Кредо на геокешъра
Когато поставям и търся геокешове, АЗ:

– няма да застрашавам себе си и другите;
– ще спазвам законите и установените правила в района;
ще уважавам частната собственост и ще искам разрешение, когато е необходимо;
– ще избягвам да причинявам нарушения и обществено безпокойство;
– ще сведа до минимум въздействието върху природата, породено от мен самия и от другите;
– ще зачитам другите;
– ще пазя цялостта на частите на играта.

Кредото на геокешъра е предназначено да ориентира новите играчи в етиката на геокешинг общността, както и да дава насока на по-опитните играчи в неясни ситуации, така че всички да се наслаждават на геокешинга. Пълният текст с примери на английски се намира на www.geocreed.info.

Рейтинг за трудност и терен

Геокешовете се степенуват със звездички от 1 (най-лесни) до 5 (най-трудни) в две категории: трудност и терен.

Ранг по трудност

  • * лесен – Контейнерът не е покрит или е на очевидно място, и лесно се разпознава като геокеш. Изисква не повече от няколко минути търсене.
  • ** нормален – Контейнерът е скрит на едно от няколко възможни места, или е маскиран добре за да се слива с обкръжението. Може да отнеме до половин час търсене.
  • *** предизвикателен – Контейнерът е добре скрит в едно от няколко възможни места, маскировката му може да се сбърка с част от обкръжението. Ще затрудни дори опитен геокешър и може да отнеме повече от 1 час търсене.
  • **** труден – Контейнерът е много добре скрит в едно от много възможни скривалища, или маскировката му изглежда да е част от обкръжението. Ще е голямо предизвикателство за опитен геокешър и може да изисква няколко посещения докато бъде намерен.
  • ***** екстремен – Намирането на контейнера е сериозно умствено/физическо изпитание, което изисква специални познания, умения или екипировка.

Ранг по терен

  • * достъпен за инвалидни колички – Пътеката до кеша е павирана, къса (под 1 км) и на сравнително равен терен. Контейнерът трябва да може да се стигне от човек в инвалидна количка.
  • ** подходящ за малки деца – Пътят до кеша е маркиран и не по-дълъг от 3 км. Няма резки промени във височината и буйна растителност.
  • *** неподходящ за малки деца – Пътят до кеша е подходящ за повечето възрастни и по-големи деца, но може да бъде по-дълъг от 3 км, да включва вървене извън пътеки, през растителност или с по-стръмни промени във височината.
  • **** само за опитни ентусиасти – Пътят до кеша вероятно е извън пътеки, през буйна растителност, включва стръмни изкачвания и спускания или е по-дълъг от 15 км. Може да изисква пренощуване.
  • ***** изискващ специална екипировка – Пътят до кеша изисква специално оборудване (например екипировка за гмуркане, за скално катерене, лодка или 4х4 превозно средство) и умение да се използва, без което достигането до кеша е изключително трудно.

Половин звездичка
Няма официални определения за ранговете с половин звездички. Те отразяват междинни класове, и собствениците на кешове могат да ги използват по своя преценка. Например, кеш с терен 1.5* показва много лесна разходка (по-лесна от терен **), но кешът не е достъпен за инвалиди. Друг пример, 2.5* за трудност би могло да означава маскировка, която лесно може да се сбърка за част от околната среда, но има малко възможни скривалища.

За да оцените вашия кеш, можете да използвате рейтинговата система, предложена от clayjar.com и е официално приета от geocaching.com. Тя е преведена и на български и се намира тук.

Размери на контейнерите

Според упътването на Граундспийк за размерите на контейнерите те се поделят в следните категории:

Other Cache Size Icon Други – Вижте описанието на кеша за повече информация. Това са кешове с размери различни от всички долупосочени. Най-често се касае за т.нар. нано кешове. Те са нистина дребни контейнерчета (под 10 ml), които съдържат само мъничко навито парче хартия, което е дневника.
Micro Cache Size Icon Микро – Контейнер с вместимост по-малко от 100 ml. Например за стандартен микро контейнер се приема 35 mm кутийка от филмова лента. Това е мъничък контейнер, който обикновено съдържа само логбук и моливче. Понякога може да няма и молив.
Small Cache Size Icon Малък – Контейнер с вместимост 100 ml или по-голям, но при всички случаи по-малък от 1L. Има всякъкви разновидности – виж по-надоу за примери.
Regular Cache Size Icon Нормален – Контейнер с вместимост 1L или по-голям, но при всички случаи не по-голям от 20L. Примери: голяма пластмасова кутия за храна или празна метална кутия за амониции, приблизително с размерите на кутия за обувки.
Large Cache Size Icon Голям – Контейнер с вместимост 20L или повече. Пример: Голяма пласмасова кофа.
 Не е избран – Когато не е избран размер на кутията в описанието на кеша се касае за виртуален кеш или евент, където реално не търсите физически контейнер.

Каквито и контейнери да се използват те трябва задължително да отговарят на няколко много важни условия: да са 100% водонепропускливи и да са издръжливи (да могат да оцелеят продължително време изложени на атмосферните условия). Препоръчително е контейнерите да са пластмасови (но от здрава, хубава пластмаса) или метални, но ако са метални задължително трябва да са неръждаеми. Не се препоръчва използването на стъклени контейнери и бурканчета – просто защото стъклото лесно се чупи, а дори и да е изръжливо металната капачка ръждясва след време и пропуска вода. Не се препоръчва използването на тръби за кешове, защото през зимата се свиват и могат да засмучат вода, освен това много наподобяват т.нар. тръбни бомби (pipe bombs) и придизвикват голяма паника, когато ги намери мъгъл. Не се препоръчва използването на опаковки от лекарства (повечето са водонепропускливи, с малки изключения), дъвки, тиктак и изобщо всякакви пластмасови опаковки, които не са водонепропускливи и лесно се раграждат под слънчева светлина и топлина. Всякакви метални контейнери, които не са неръждиви – опаковки от парфюми, за кафе и др. са наистина неподходящи.

Типичен
магнитен нано кеш с монета за мащаб.

Bison Tube (контейнер за хапчета) – на
границата между нано и микро.

Стандартен
35мм микро кеш.

Типичен
малък контейнер – плажен сейф (beach safe).

Стандартен
малък контейнер.

На
границата между малък и нормален.

Типичен
нормален контейнер, пластмасов от типа Lock&Lock.

Стандартна
метална кутия за амониции.

Различни
пластмасови контейнери с нормален размер.

 

Типичен
голям кеш – 20 литрова пластмасова кофа.

Друг
вариант на голям кеш.

Огромен
кеш контейнер.

Атрибути

Собствениците на кешове могат да добавят различни атрибути към страницата на кеша, който предоставят за публикуване. Те представляват малки квадратни иконки, които се появяват на страницата на кеша под менюто за логване. Тези атрибути дават полезна информация на останалите геокешъри относно това какво да очакват когато отиват да търсят дадения кеш. Атрибутите са разделени в няколко категории, изброени по-долу. Обикновените членове могат да добавят до 10 атрибута на кеш, а премиум членовете до 15.

Разрешения Опасности Съоръжения/удобства
 велосипеди
 палене на огън
 кучета
 коне
 джипове
 мотоциклети
 вседеходи
 моторни шейни
 каравана
 пропасти/падащи камъни
 ловен район
 опасен район
 отровни растения
 тръни
 опасни животни
 кърлежи
 изоставена мина
 
 достъпен за инвалиди
 къмпинг
 паркинг
 обществен транспорт
 маси за пикник
 вода за пиене
 обществени тоалетни
 телефон
 достъпен с детска количка
 гориво
 храна
Специални Условия Оборудване
 изгубено-намерено
 колективен кеш
 подходящ за деца
 отнема по-малко от час
 къса разходка (до 1 км)
 средна разходка (до 10 км)
 дълга разходка (над 10 км)
 значително вървене
 трудно катерене
 може да изисква газене
 може да изисква плуване
 достъпен по всяко време
 препоръчителен през нощта
 достъпен през зимата
 панорамен изглед
 изисква потайност
 има нужда от поддръжка
 добитък
 нощен кеш
 крайпътен кеш
 изоставена сграда
 полева загадка
 сезонен достъп
 подходящ за туристи
 частна собственост
 работа в екип
 плащане на такса
 за катерене
 лодка
 за гмуркане
 фенерче
 UV светлина
 снегоходки
 ски
 специален инструмент
 безжичен трансмитер
 катерене по дърво
 

 Любими кешове (Favorite points)

 Може би сте забелязали този знак () в горния десен ъгъл на описанието на кешовете?! Избирането на “любими” кешове има няколко предназначения. От една страна ви помага лесно  да видите тези кешове, които поради някаква причина са ви харесали най-много и сте ги “наградили” със favorite point. От друга страна, кешовете, които са наистина качествени и се харесват на геосешърите събират повече favorite points и по този начин останалите кешъри разбират, кои кешове са качествени и кои кешове биха предпочели да търсят. Получава се един вид гласуване за най-хубавите кешове. Принципа на действие е следния: за всеки 10 намерени кеша, получавате 1 favorite point, с която можете да “гласувате” за даде кеш или с други думи да си изберете един кеш за любим. За съжаление само премуим членовете могат да правят това. Обикновените членове не получават favorite points и не могат да ги използват. Ако обаче на по-късен етап си купите премуим членство в Geocaching.com, то ще получите по 1 favorite point за всеки 10 кеша, които сте открили и като обкновен член, така че намереите ви кешое не се губят. Освен това можете да давате favorite points само на чужди кешове (не на ваши собствени) и то само на такива, които лично сте намирали (т.е. трябва да има Found it лог в този кеш с вашия ник).  Ако някой кеш, който сте си избрали за любим се архивира, можете да си оттеглите favorite точката и ще имате възможност да я дадете на някой друг кеш. Това можете да правите по принцип със всички кешове! Ако в даден момент сте решили, че кеша вече не ви е любим можете да си върнете favorite точката по всяко време. В заключение – любимите кешове или favorites си остава един вид рейтингова система за оценка на кешовете. Кешове с повече favorite points най-вероятно са доста над средното ниво и са с високо качество и много вероятно да ви харесат. Съществува още една рейтингова система за гласуване за качеството на кешовете, наречена GCVote, но за нея се изисква допълнително инсталиране на адд-он или плъг-ин за браузъра, който използвате. Всичко за GCVote е обяснено подробно – тук.

Източници: Geocaching. com, www.geocaching-bg.org, www.cachingbox.com

Categories: Geocaching Tags:
Comments are closed.