Archive

Archive for February, 2012

Какво се случва с тялото ни след пиене на Кока-кола?

February 26th, 2012 Comments off

След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар, съдържащи се чаша с кола, нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм и единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически „коктейл” изливаме в гърлото си?

Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.

Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” – Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.

Aqua carbonated – това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм – обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.

E952 – цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.

E150d – оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.

E950 – калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.

E951 (аспартам) – заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.

E338 – ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.

Е330 – лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината – за консервиране на кръв.

Аromas – неизвестно какви ароматни добавки.

Е211 – натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.

И така, какво се оказва? Ами, оказва се, че „тайната рецепта” на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.

Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки.

• Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.

• Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.

• Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.

• За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.

В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола – така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.

Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно. 🙂

Автор: Владимир ЙОНЕВ
Източник: ZEPIR – Health & Nature

Categories: Conspiracy Theory, Здраве Tags:

Хората вече не се замислят…

February 19th, 2012 Comments off

Хората избягват да се замислят. Те не желаят да мислят за конфликтни идеи. Те знаят по дистанциран начин, че не всичко е наред със света. Но животът е твърде бърз и никой няма време да мисли по смътно осъзнавани проблеми като:

Защо е тъжно да си купиш породисто котенце?

Когато има толкова много изоставени котета и кучета, които не са по-малко сладки, пухкави и ще ви обичат не по-малко… Осиновете си домашен любимец, вместо да си купувате нов и най-важното – не го изоставяйте, когато вече ви е омръзнал, като не нужна играчка! Запомнете – да имаш домашен любимец НЕ Е право, а привилегия!

Откъде идва месото?

Човека използва животни за храна от хилядолетия и тази традиция се е превърнала в нещо нормално в днешно време. Истината обаче е, че днес на човек не само, че не му е необходимо да яде животни, но не е и морално да го прави. Освен това животните днес не се отглеждат в красиви, живописни фермички на село, както може би си мислят повечето от вас. Не! Отглеждането на животни по този начин не може да задоволи огромният апетит (или по-скоро лакомия) на човека и за това в днешно време животните не се отглеждат, а се “произвеждат”. Има фабрики… Огромни фабрики, където животните се “оглеждат” от самото им раждане до достигане на т.нар. “пазарни размери”. Те биват тъпкани в тясни метални клетки, в които дори не могат да се обърнат, тъпкани постоянно с непривична за тях храна (като например царевица, вместо трева), за да наддават по-бързо, биват инжектирани с антибиотици и хормони на растежа и най-вече биват ненужно малтретирани и измъчвани до такава степен, че смъртта идва като “сладко избавление” за тях. Това е жестоката истина на пътя, който изминава вашата пържола в чинията ви. Не по-розово стоят нещата с млякото и продуктите от мляко и яйцата.

“Мисля, че в една чаша мляко има повече жестокост, отколкото в една пържола!”Гари Юрофски. Кравите давали мляко и ние го пием. Първо – кравите НЕ ДАВАТ мляко, а ние ИМ ГО ВЗИМАМЕ! Второ кравешкото мляко е предназначено само и единствено за малкото на кравата – телето и за никой друг! Също както кърмата на майката е предназначена само и единствено за бебето й. Обща заблуда е, че на кравите, които се отглеждат за производството на мляко не се вреди по никакъв начин. Млеконадойните крави живеят значително по-малко от другите крайви именно следствие на условията, на които са подложении. Понасят дори повече мъки от животните, които се отглеждат за месо. По същия начин стои и отглеждането на птици за производството на яйца.

Какво се случва с лабораторните животни?

 

Нищо хубаво. За разработването на нови лекарства и медикаменти (не всички до там важни и животоспасяващи) се използват опитни животни, върху които се тестват. Но това е по-малкото зло. Върху животни се тестват и всевъзможни козметични препарати, храни и напитки. Тези животни биват подлагани на неописуеми мъчения и изтезания, само и единствено, за да може някоя грозна, нещастна женица да са цапоти с кремове, гримове, спирали, червила, шампоани, балсами и Бог знае още какво. Едно от най-големите заблуждения в този подход е, че колкото и изпованите примати, зайци, котки, кучета, мишки и други лабораторни и опитни животни да са близки до човека – тяхната физиология и биология се различава значително от нашата и не винаги резултатите, които се получават са достоверни и могат да се прилагат успешно и за човека. Има алтернативни методи и начини разбира се. Избягвайте всякакви козметични продукти и храни, които са тествани върху животни!!! На етикетите им обикновено си пише “Animal tested”… В противен случай вие ставате не по-малко отговорни за страданието на тези животни.

Щастливи ли са цирковите животни?

За какво щастие ми говорите? Цирковете са още една законна, популярна форма на изтезаване на животни! Животните в цирковете стоят оковани или в клетки през целия или през някаква част от живота си. Това би довело всяко едно диво животно до лудост! Те биват държани гладни (често и жадни). Бити! Как иначе си мислите, че се дресират – да не би още да вярвате на историята със захарчето в ръката на дресьора? Ако това беше вярно – за какво му е камшика в другата ръка? Цирковете могат спокойно да функционират и да бъдат едно чудесно място за забавления, без в тях да има животни! Докато в тях се измъчват и експлотират животни – не ги посещавайте!

Колко време умира сърничка, хваната в ловджийски капан?

Ето ви още една силно изопачена и извратена традиция. В миналото хората са били принудени да ловуват, за да набавят храната си. В днешно време това в повечето краища не света не се налага! Ловът и риболовът са останали само като “хоби” или някои дори го наричат “спорт”. Убиването на животни за забавление не може да бъде считано за нормално в едно нормално общество. И въпреки това ловът е не само законен, но и масово практикуван и е “гордост” за много семейства! Каква гордост има в това да застреляш невинно, беззащитно животно от няколкостотин метра растояние с най-новата опитка, която си си купил. Или да заложиш безмилостни капани, в които се улавят животни, които след това са обречени на часове дори дни неистови мъки и страдания, докато агонизирайки чакат своя край. Да това звучи прувеличено за някои, но си е самата истина. Ако сте толкова добри ловци и това за вас, наистина е спорт – хванете по един ръчно изработен лък и стрели (не купен в магазина) и без да използвате, каквито и да е капани и отрови отидете на лов. Да ви видя, какво ще хванете тогава?

Или…

Кой е първият собственик на пухкавото кожухче, което носите на гърба си?

Огромна китайска индустрия захранва света с кожи от бездомни, а често и домашни животни. В Китай също така специално се развъждат кучета и котки и разнообразни екзотични животни. Животните се отглеждат в тесни клетки и тези от тях, които са диви по природа, бавно полудяват. Норките са териториални диви животни, които на свобода обитават райони от няколко километра. Развъдени в клетка, те тичат в кръг ден и нощ, разранявайки краката си до кръв и кост. Тази участ споделят многобройни животински видове, имали нещастието да бъдат дарени от природата с ценна кожа.

Как точно става всичко

До кланицата животните се транспортират в мрежести клетки, високи по една педя, в които плътно са наблъскани по 5-6 животинчета. Много от тях умират по пътя. Когато пристигнат, клетките се хвърлят от камионите на земята, трошейки крехки кости. От клетките ги вадят, набучвайки ги с метални колове. Инжекциите за ‘хуманно приспиване’ са скъпи, затова в Китай тези безпомощни живи същества най-често биват ритани и бити с тояги, докато умрат, или одирани живи. Закачат ги да висят за краката и започват от опашката, после надолу по телцето, а животното се извива и крещи от болка. Понякога, захвърлено на купчината мъртви тела, прясно одраното животно премигва…

И се появява изящно палто

След още много ужас за животинката Негово Величество Човекът, най-разумното същество на планетата, получава меки кожени обувки, чанти, портмонета, палта, наметки, шалове, качулки, ръкавели… играчки за домашни любимци! “Ей, кожено ли е това?” – пита приятелката. “Да, кожено е – естествена кожа!” – хвали се собственичката. Многоточие в памет на първия собственик.

Какво можеш да направиш

1. Не носете дрехи и обувки от естествена кожа! Друхите и обувките от изкуствени материи не са по-малко добри или красиви. Има дори палта от искуствена кожа, наподобяващи досущ истинските. Не позволявайте животните да страдат, заради вашите модни капризи.

2. Не практикувайте лов и риболов и поговорете с вашите приятели, които ги приктикуват  и познати на тази тема!

3. Не си купувайте и не консумирайте козметични продукти и храни, които са тествани върху животни. Същото се отнася и за повечето лекарства.

4. Не ходете на циркове, където се екзплотират животни. Да не би да е по-малко забавно да отидете на цирк, където ще глетате само клоуни, фокуси и акробатика?

5. Не консумирайте месо! Това е едно от най-трудните неща за повечето хора и само като го чуят бягат като дявол от тамян. Да приеме вегетарианска или веганска диета е най-доброто нещо, което човек може да направи за животните, за себе си и за планетата.

6. Не консумирайте мляко, млечни продукти и яйца. С изключение на яйцата, в днешно време на пазара има различни разновидности от соеви и други млека, които са (уверявам ви) не по-малко вкусни и МНОГО по-полезни от кравето мляко във всичките му разновидности. Съществута също кашкавал и сирене на растителна основа, които поне на мен са ми дорипо-вкусни.

7. Осиновете си бездомно куче или коте, ако имате възможност да го гледате. Ако нямате не причинявайте страдание на друго невинно същество само, за да задоволите егото си. Ако един ден имате поне най-малките съмнения, че няма да можете да се грижите за него – просто не си взимайте домашен любимец!

8. Не оставайте безучастни – търсете повече информация по тези проблеми и я разпространявайте. Ако наистина обичате животните – това са малко от начините, чрез които да им помогнете.

9. Не толерирайте насилието над животни!

Приемливо е да не знаеш.
Разбираемо е да не искаш да чуеш.
Недопустимо е да видиш и да замълчиш.

Част от материалите и снимки са използвани от: http://bg.myletsadopt.com