Archive

Archive for the ‘Кино’ Category

We’re generation of idiots – SMART phones and DUMB people

May 4th, 2014 Comments off

Planet Earth is YOU (Видео)

November 8th, 2013 Comments off

Лекция на Гари Юрофски за правата на животните

December 30th, 2011 Comments off

Това е цялата вдъхновяваща лекция на Гари Юрофски за правата на животните и веганството от лятото на 2010 в Джордж Тек. Чуйте този невероятен човек, който ще разсее митовете, ще представи много интересни факти и ще ви помогне да направите важен избор за вашето физическо и духовно здраве. Неговата харизматичност и искреност са уникални. Това видео е важно за всеки, който го е грижа за животните и иска да направи света по-добро място.

За повече информация:
http://vegebg.org
http://ecovege.org
http://animalrights.aresistance.net
http://adaptt.org

Линк към Q&A сесията (част с въпроси и отговори):
http://www.youtube.com/watch?v=WIkC4OJEx3c

Връзка за изтегляне:
http://bit.ly/GaryFileBG

 

Истината за моретата

August 10th, 2011 Comments off

Документалният филм „Истината за Морето” (“Sea the Truth”) е продължение на добилия популярност филм от 2008 год. „Истината за Месото” (“Meat the Truth”), в който се разглежда влиянието на животновъдството върху глобалното затопляне. Новият филм „Истината за Морето” представя също толкова разрушителните последици от свръхриболова. Премиерата му беше миналата седмица на специално представяне в Амстердам. Филмът е създаден от Фондацията на Николас Г. Пиърсън – изследователско бюро към Холандската група за животните, и заснет от известния холандски подводен фотограф и природозащитник Дос Уинкъл.

Фотографът споделя: “Никой не вижда какво се случва под водата, а това, което става там, е най-голямото разрушение в природата, и изобщо на Земята. Опитах се да го направя видимо чрез красиви картини на подводния живот. Когато хората видят това, да си кажат: „О, това е толкова красиво, трябва да го запазим.” А за да го запазите, трябва да предприемете строги мерки, като например да се спре консумацията на риба. Да се спре изцяло риболовът по света.”

Дебютът на филма съвпада с публикуването на нов доклад на Обединените нации за биоразнообразието, който прогнозира, че ако не се вземат мерки, световните океани могат да изчерпят запасите си от риби само след 40 години.

Vaccine Nation (2008)

June 23rd, 2011 Comments off

За повечето хора, ваксинирането на децата ни, изглежда като добра идея. Предполага се, че ваксините са безопасни, ефективни, и че да ни предпазват от опасни инфекциозни заболявания – Така ли е? Не е! Не предполагате, какво може да ви навреди или да ви убие! В този новаторски филм, вие ще: видите истината за опасността от ваксините и тяхната пряка връзка с автоимунни заболявания, инфекции, алергии и огромно увеличение на поведенческите разстройства при децата, като например аутизъм. Открийте истината за историята на ваксините и как те никога не са били доказани да бъдат безопасни и ефективни за никого. Станете свидетели на правителствени измами и прикриване на фирми, свързани с ваксините. Научете повече за корупцията в рамките на научната общност и как при ваксинните изследвания се допускат сериозни грешки. Също така ще видите няколко сърцераздерателни и мъчителни, реални житейски истории на родителите и децата, опустошени от ефектите на ваксини. Присъединете се към режисьора Гари Нулл, доктори и над 40 от най-изтъкнатите експерти в света по ваксините в този шокиращ, показващ истината филм.

http://www.youtube.com/watch?v=6ulAX_MLLhY

Филма с БГ субтитри във VBOX7 (външни линкове)

Част 1 – http://vbox7.com/play:acadef18
Част 2 – http://vbox7.com/play:7d7d9baf
Част 3 – http://vbox7.com/play:fdb80e15
Част 4 – http://vbox7.com/play:5bde489e
Част 5 – http://vbox7.com/play:2a1d538b
Част 6 – http://vbox7.com/play:c48ff716

За съдържанието на сладките

Макар това да е само откъсче от известен сериал, в него се съдържа доста истина. Ако все пак не вярвате на един холивудски сериал – ето един сериозен документален филм, в който всичко е обяснено болезнено подробно.

Можете да си изтеглите пълният филм с български субтитри от kolibka.com

Филм | Субтитри

Earthlings (2005)

April 15th, 2011 Comments off

Earthlings (Земляни) е пълнометражен документален филм за абсолютната зависимост на хората от животните (за домашни любимци, храна, облекло, забавление и научни изследвания), но в същото време илюстрира нашето пълно неуважение към тези същества. Филма е озвучен от номинираният на “Оскар” Хоаким Финикс (Joaquin Phoenix) и включва музиката на Moby.

“Земляни” използва скрити камери и не показвани досега кадри за да опише ежедневните практики на някои от най-големите индустрии в света, всички от които разчитат изцяло на животните за печалба. С дълбок поглед в магазините за любимци, фабрики за кученца и подслони, както и фабриките за развъждане, търговията на козина и кожа, спортната и развлекателната индустрия, и накрая медицинската и научната професии. В началото ще се запознаете със съдбата на изоставените домашни любимци, ще надникнете зад вратите на приютите за животни и съдбата на хиляди животни които не си намират нови стопани. Следват кадри, разкриващи какво се случва зад стените на кланиците. Цитатът “Ако стените на кланиците бяха от стъкло, всички щяхме да сме вегетарианци” може да ви стане ясен със силата на това което ще видите. Съветваме ви да не бягате от истината, а да видите в действителност каква е цената на приготвянето на кренвиршите, пържолите и другите месни продукти. Това е кървавата цена на животни, отглеждани като роби, за да умрат. Освен за храна и компания, животните са използвани (да използваш живо същество си е направо да го поробиш) и за облекло, спорт, хазарт, лов, циркове/зоо градини, научни изследвания.

Едно нещо трябва да се проумее – всички сме родени свбодни и това което, човечеството прави в момента с животните е абсолютна експлоатация. Мощен, информативен, и провокиращ размисли, “Земляни” е най-обширния продуциран до сега филм за връзката между природата, животните, и човешките икономически интереси. Има много значими филми за правата на животните, но този ги надминава. “Земляни” ПЛАЧЕ да бъде видян. Искрено ви го препоръчвам!

Награди:

Winner of the 2005 Artivist Film Festival (Best Documentary Film – Animal Advocacy)
Winner of the 2005 Boston International Film Festival (Indie Spec, Best Content Award)
Winner of the 2005 San Diego Film Festival (The Humanitarian Award, Joaquin Phoenix, Best Documentary Film)
2004 PETA Proggy Award (PETA Progress Award)

Можете да гледате целия филм с Български субтитри тук:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6176563723666627529#

Връзки:

Earthlings страницата в Wikipedia
Официален сайт на филма

Zeitgeist 1,2,3

April 2nd, 2011 Comments off

“Zeitgeist” са поредица от документални филми, продуцирани от Питър Джоузеф. Наименованието “Zeitgeist” в превод означава “Духът на времето” и по мое мнение това са три наистина важни филма, които задължително трябва да гледате.

Първият от тях излиза през 2007 г. и е озаглавен “Zeitgeist – The Movie”. В него се разглеждат хипотезите за мита за Исус и религиите като цяло, атаките от 11/09 и последвалите войни в Афганистан и Ирак, както и войната срещу тероризма, както и много интересни факти за Федералният банков резерв на щатите, също така и много други конспирационни теории свързани с тези три основни теми. Той е пуснат онлайн, чрез Google Videos през 2007. Филма бързо става популярен заради безплатното си разпространение и последвалите коментари.

Движението “Духът на времето” започва своята дейност в края на 2008 г., като комуникационната част на Проекта „Венера“, създаден от социалния и инженерен дизайнер Жак Фреско преди десетилетия. Основната идея е да се преодолее липсата на устойчивост, съществуваща в света, като се утвърдят нови методи и ценности, които да преодолеят кризата в общественото развитие. Основната цел на Движението е да започне преход към нов, устойчив социален дизайн, наречен „ресурсно базирана икономика“. За първи път понятието е използвано от Жак Фреско и се отнася до икономическа структура, базирана изключително на стратегическо управление на ресурсите като алтернатива в развитието на човешката цивилизация.
„Бъдещето е наша отговорност; ако се провалим в това да приемем тази отговорност, други ще мислят вместо нас.“

Двигението “Духът на времето” има своите подръжници и в България. Вижте техният сайт и блог.

Излизането на първата част през 2007 в Google Video, където той направи своята онлайн световна премиера и беше отличен с “Artivist Spirit”, го превърна във филма с най-много свалания от мрежата в цялата й история. Целта му да провокира хората да започнат да гледат на света от една по-критична гледна точка и да разберат, че често масовите интерпретации на събитията не са това, което те претендират да бъдат, беше постигната. Правилното им разбиране, както на историческите, така и на съвмременните, е ключов момент за насоката на развитие, която поема света в бъдеще.

През 2008 г. излиза втората част – Zeitgeist: Addendum. Накратко филмът е 2 часа. В първия час се разяснява монетарната система, кредитите, инфлацията и порочният модел според който системата има нужда от допечатване на пари, за да не колабира – същата идея, която е заложена в друг филм “Money as Debt“. През втория час от филма става ясно, че това което е значимо за развитието не са парите, нито политиката/политиците, нито религията, а технологиите и ресурсите. Разбулен е механизма, който води до икономически кризи – желанието за печалба. То води до експлоатация на природните ресурси отвъд допустимото за запазване на баланса, използването на източници на енергия замърсяващи околната среда, поддържането на петрола като основно гориво… Какво се предлага в замяна? Ресурсно ориентирана икономика – такава, която да се простира до наличните количества, използване на алтернативни източници на енергия – вятъра, морските вълни и течения, слънчевата енергия. Показва се, че използването им може да осигури чист, евтин и неизчерпаем източник за цялото човечество без да е нужно да се използват фосилни горива, нито ядрено. Филмът претендираше да дава не само описание на актуалното положение, но и да дава решение за бъдещето и наистина прави това, популяризирайки идеите на Jacque Fresco и проекта Venus Project за културен редизайн на обществото.

В последните минути са дадени и практическите първи стъпки към тази промяна – 1/бойкот на финансовите картели, които управляват процеса на инфлация; 2/бойкот на ТВ новините – медиините империи показват филтрирана информация силно повлияна и обслужваща конкретна политическа клика; 3/бойкот на милитаризма по всякакъв начин и под всякаква форма; 4/бойкот на енергийните компании – инвестиране в източници на чиста енергия; 5/отхвърляне на политическата система като ненужна; 6/създаването на “критична маса” от хора водени от тези идеи.

След успеха на първите две части дългоочаквана бе появата и на трета част. Нейното създаване обаче отне малко повече време, отколокото бе предварително планувано и междуверемнно през 2009 г. бял свят видяха два междинни филма, които на практика представляват презентации, обясняващи повече за движението “Zeitgeist”  и The Venus Project – “Zeitgeist Movement Orientation Video” и “The Zeitgeist Movement & The Venus Project Lectures”.

През януари 2011 г. най-накрая излезе и третата част от поредицата – Zeitgeist Moving Forward (“Духът на времето: Продължение”). Третия филм е най-дълъг (2 часа и 40 минути)  и най-интересен от трите. Той ще ви покаже и обоснове нуждата от обществена еволюция в световен мащаб. Днес човешката дейност на Земята се ръководи от множество институции – политически, правни, монетарни, правителствени – никоя от които не се основава на природните закони или съвременните научни разбирания. Съдържанието на филма преминава отвъд тези културни и идеологически проблеми и се насочва към същинските, поддържащи живота елементи. Такава промяна в обществения подход ще стане възможна в една нова и устойчива социална система, наречена “ресурсно базирана икономика”. Ресурсно базираната икономика е нов и различен начин на организиране на цивилизацията, където приоритети са индивидуалното и обществено здраве, околната среда и интелигентното управление на земните ресурси.

Моят съвет къв вас е да намерите време и да изгледате и трите филма, ако вече не сте гледали някои от тях или всички. Гарантирам ви, че очите ще ви се отворят за много неща и мирогледът към света, който ни заобикаля определено ще се промени!

________________________
http://www.zeitgeistmovie.com/
От сайта можете да изтеглите и dvd версия. Филмът се разпространява безплатно! Разпространението му е препоръчително, но само с некомерсиална цел! Филмът е със запазени авторски права и не може да се използва за продажба и печалба. Ако искате да подкрепите проекта, можете да закупите копие от филма от сайта: http://www.zeitgeistmovie.com/order.html

Повече информация за Цайтгайст движението можете да получите на адрес:
http://thezeitgeistmovement.com/
На български:
http://www.thezeitgeistmovement.bg/