Earthlings (2005)

April 15th, 2011

Earthlings (Земляни) е пълнометражен документален филм за абсолютната зависимост на хората от животните (за домашни любимци, храна, облекло, забавление и научни изследвания), но в същото време илюстрира нашето пълно неуважение към тези същества. Филма е озвучен от номинираният на “Оскар” Хоаким Финикс (Joaquin Phoenix) и включва музиката на Moby.

“Земляни” използва скрити камери и не показвани досега кадри за да опише ежедневните практики на някои от най-големите индустрии в света, всички от които разчитат изцяло на животните за печалба. С дълбок поглед в магазините за любимци, фабрики за кученца и подслони, както и фабриките за развъждане, търговията на козина и кожа, спортната и развлекателната индустрия, и накрая медицинската и научната професии. В началото ще се запознаете със съдбата на изоставените домашни любимци, ще надникнете зад вратите на приютите за животни и съдбата на хиляди животни които не си намират нови стопани. Следват кадри, разкриващи какво се случва зад стените на кланиците. Цитатът “Ако стените на кланиците бяха от стъкло, всички щяхме да сме вегетарианци” може да ви стане ясен със силата на това което ще видите. Съветваме ви да не бягате от истината, а да видите в действителност каква е цената на приготвянето на кренвиршите, пържолите и другите месни продукти. Това е кървавата цена на животни, отглеждани като роби, за да умрат. Освен за храна и компания, животните са използвани (да използваш живо същество си е направо да го поробиш) и за облекло, спорт, хазарт, лов, циркове/зоо градини, научни изследвания.

Едно нещо трябва да се проумее – всички сме родени свбодни и това което, човечеството прави в момента с животните е абсолютна експлоатация. Мощен, информативен, и провокиращ размисли, “Земляни” е най-обширния продуциран до сега филм за връзката между природата, животните, и човешките икономически интереси. Има много значими филми за правата на животните, но този ги надминава. “Земляни” ПЛАЧЕ да бъде видян. Искрено ви го препоръчвам!

Награди:

Winner of the 2005 Artivist Film Festival (Best Documentary Film – Animal Advocacy)
Winner of the 2005 Boston International Film Festival (Indie Spec, Best Content Award)
Winner of the 2005 San Diego Film Festival (The Humanitarian Award, Joaquin Phoenix, Best Documentary Film)
2004 PETA Proggy Award (PETA Progress Award)

Можете да гледате целия филм с Български субтитри тук:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6176563723666627529#

Връзки:

Earthlings страницата в Wikipedia
Официален сайт на филма

Comments are closed.