Zeitgeist 1,2,3

April 2nd, 2011

“Zeitgeist” са поредица от документални филми, продуцирани от Питър Джоузеф. Наименованието “Zeitgeist” в превод означава “Духът на времето” и по мое мнение това са три наистина важни филма, които задължително трябва да гледате.

Първият от тях излиза през 2007 г. и е озаглавен “Zeitgeist – The Movie”. В него се разглеждат хипотезите за мита за Исус и религиите като цяло, атаките от 11/09 и последвалите войни в Афганистан и Ирак, както и войната срещу тероризма, както и много интересни факти за Федералният банков резерв на щатите, също така и много други конспирационни теории свързани с тези три основни теми. Той е пуснат онлайн, чрез Google Videos през 2007. Филма бързо става популярен заради безплатното си разпространение и последвалите коментари.

Движението “Духът на времето” започва своята дейност в края на 2008 г., като комуникационната част на Проекта „Венера“, създаден от социалния и инженерен дизайнер Жак Фреско преди десетилетия. Основната идея е да се преодолее липсата на устойчивост, съществуваща в света, като се утвърдят нови методи и ценности, които да преодолеят кризата в общественото развитие. Основната цел на Движението е да започне преход към нов, устойчив социален дизайн, наречен „ресурсно базирана икономика“. За първи път понятието е използвано от Жак Фреско и се отнася до икономическа структура, базирана изключително на стратегическо управление на ресурсите като алтернатива в развитието на човешката цивилизация.
„Бъдещето е наша отговорност; ако се провалим в това да приемем тази отговорност, други ще мислят вместо нас.“

Двигението “Духът на времето” има своите подръжници и в България. Вижте техният сайт и блог.

Излизането на първата част през 2007 в Google Video, където той направи своята онлайн световна премиера и беше отличен с “Artivist Spirit”, го превърна във филма с най-много свалания от мрежата в цялата й история. Целта му да провокира хората да започнат да гледат на света от една по-критична гледна точка и да разберат, че често масовите интерпретации на събитията не са това, което те претендират да бъдат, беше постигната. Правилното им разбиране, както на историческите, така и на съвмременните, е ключов момент за насоката на развитие, която поема света в бъдеще.

През 2008 г. излиза втората част – Zeitgeist: Addendum. Накратко филмът е 2 часа. В първия час се разяснява монетарната система, кредитите, инфлацията и порочният модел според който системата има нужда от допечатване на пари, за да не колабира – същата идея, която е заложена в друг филм “Money as Debt“. През втория час от филма става ясно, че това което е значимо за развитието не са парите, нито политиката/политиците, нито религията, а технологиите и ресурсите. Разбулен е механизма, който води до икономически кризи – желанието за печалба. То води до експлоатация на природните ресурси отвъд допустимото за запазване на баланса, използването на източници на енергия замърсяващи околната среда, поддържането на петрола като основно гориво… Какво се предлага в замяна? Ресурсно ориентирана икономика – такава, която да се простира до наличните количества, използване на алтернативни източници на енергия – вятъра, морските вълни и течения, слънчевата енергия. Показва се, че използването им може да осигури чист, евтин и неизчерпаем източник за цялото човечество без да е нужно да се използват фосилни горива, нито ядрено. Филмът претендираше да дава не само описание на актуалното положение, но и да дава решение за бъдещето и наистина прави това, популяризирайки идеите на Jacque Fresco и проекта Venus Project за културен редизайн на обществото.

В последните минути са дадени и практическите първи стъпки към тази промяна – 1/бойкот на финансовите картели, които управляват процеса на инфлация; 2/бойкот на ТВ новините – медиините империи показват филтрирана информация силно повлияна и обслужваща конкретна политическа клика; 3/бойкот на милитаризма по всякакъв начин и под всякаква форма; 4/бойкот на енергийните компании – инвестиране в източници на чиста енергия; 5/отхвърляне на политическата система като ненужна; 6/създаването на “критична маса” от хора водени от тези идеи.

След успеха на първите две части дългоочаквана бе появата и на трета част. Нейното създаване обаче отне малко повече време, отколокото бе предварително планувано и междуверемнно през 2009 г. бял свят видяха два междинни филма, които на практика представляват презентации, обясняващи повече за движението “Zeitgeist”  и The Venus Project – “Zeitgeist Movement Orientation Video” и “The Zeitgeist Movement & The Venus Project Lectures”.

През януари 2011 г. най-накрая излезе и третата част от поредицата – Zeitgeist Moving Forward (“Духът на времето: Продължение”). Третия филм е най-дълъг (2 часа и 40 минути)  и най-интересен от трите. Той ще ви покаже и обоснове нуждата от обществена еволюция в световен мащаб. Днес човешката дейност на Земята се ръководи от множество институции – политически, правни, монетарни, правителствени – никоя от които не се основава на природните закони или съвременните научни разбирания. Съдържанието на филма преминава отвъд тези културни и идеологически проблеми и се насочва към същинските, поддържащи живота елементи. Такава промяна в обществения подход ще стане възможна в една нова и устойчива социална система, наречена “ресурсно базирана икономика”. Ресурсно базираната икономика е нов и различен начин на организиране на цивилизацията, където приоритети са индивидуалното и обществено здраве, околната среда и интелигентното управление на земните ресурси.

Моят съвет къв вас е да намерите време и да изгледате и трите филма, ако вече не сте гледали някои от тях или всички. Гарантирам ви, че очите ще ви се отворят за много неща и мирогледът към света, който ни заобикаля определено ще се промени!

________________________
http://www.zeitgeistmovie.com/
От сайта можете да изтеглите и dvd версия. Филмът се разпространява безплатно! Разпространението му е препоръчително, но само с некомерсиална цел! Филмът е със запазени авторски права и не може да се използва за продажба и печалба. Ако искате да подкрепите проекта, можете да закупите копие от филма от сайта: http://www.zeitgeistmovie.com/order.html

Повече информация за Цайтгайст движението можете да получите на адрес:
http://thezeitgeistmovement.com/
На български:
http://www.thezeitgeistmovement.bg/

Comments are closed.