Истината за моретата

August 10th, 2011

Документалният филм „Истината за Морето” (“Sea the Truth”) е продължение на добилия популярност филм от 2008 год. „Истината за Месото” (“Meat the Truth”), в който се разглежда влиянието на животновъдството върху глобалното затопляне. Новият филм „Истината за Морето” представя също толкова разрушителните последици от свръхриболова. Премиерата му беше миналата седмица на специално представяне в Амстердам. Филмът е създаден от Фондацията на Николас Г. Пиърсън – изследователско бюро към Холандската група за животните, и заснет от известния холандски подводен фотограф и природозащитник Дос Уинкъл.

Фотографът споделя: “Никой не вижда какво се случва под водата, а това, което става там, е най-голямото разрушение в природата, и изобщо на Земята. Опитах се да го направя видимо чрез красиви картини на подводния живот. Когато хората видят това, да си кажат: „О, това е толкова красиво, трябва да го запазим.” А за да го запазите, трябва да предприемете строги мерки, като например да се спре консумацията на риба. Да се спре изцяло риболовът по света.”

Дебютът на филма съвпада с публикуването на нов доклад на Обединените нации за биоразнообразието, който прогнозира, че ако не се вземат мерки, световните океани могат да изчерпят запасите си от риби само след 40 години.

Comments are closed.