Home > Conspiracy Theory, Здраве > “Kока-Кола” и “Пепси” с канцерогени?

“Kока-Кола” и “Пепси” с канцерогени?

March 11th, 2012

“Kока-Кола” и “Пепси” променят рецептите си заради една от своите съставки, която може да причини рак. Най-популярните компании за безалкохолни продукти в света “Кока-Кола” и “Пепси” смениха едно от химичните съединения в съдържанието на въпросните напитки, защото се оказало, че то може да предизвика рак, съобщават от американската телевизия “Си Би Ес”.

Щатските учени твърдят, че в състава на “Кока-кола”, “Пепси” и “Доктор Пепър”присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол (4-MI), който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при редица опитни мишки.

Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти с над 29 микрограма от това вещество, трябва да се предлагат с указание за заплаха от рак. В една бутилка “Кока-Кола”, например, има около 140 микрограма 4-метилимидазол, затова от щаба на безалкохолните гиганти предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат съотношението на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

За момента газираните течности, изготвени по променената рецепта, могат да се купят само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи в цялата страна. Междувременно на този етап в останалите държави ще се продават досегашните “Кока-Кола” и “Пепси”.

Представител на администрацията, контролираща храните и лекарствата в САЩ, съобщи, че заплахата от туморни заболявания е преувеличена.

Потребителите трябва да изпият над 1000 кена дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите“, се казва в изявлението.

Тайната за производството на “Кока-Кола”, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази в дълбока тайна вече над 125 години. Предполага се, че оригиналната рецепта е заключена в сейф в град Атланта.

Източник: Edna.bg.

Още по темата (външни линкове):

bTV News

NOVA TV

razkritia.com

NewTrend.com

Categories: Conspiracy Theory, Здраве Tags:
Comments are closed.