Home > Здраве > Лакомата нация

Лакомата нация

December 4th, 2011

Наскоро социалните служби в Охайо взели попечителството над осемгодишно момче по доста странна причина. Неназованото дете било отнето от родителите си, защото било прекалено дебело. Властите обяснили на родителите, че не полагат достатъчно грижи за правилната диета на сина си и излагат здравето му на риск.

Малчуганът, колко и да е неподходяща тази дума, тежал над 90 килограма, което означавало, че състоянието му е болестно, тежко при това. Излишно е изобщо да споменаваме трайните увреждания, до които може да доведе подобно затлъстяване. И, както вече стана ясно, властите се намесили, отнели лакомника от семейството му и започнали да полагат грижи за него, като вероятно са го пратили на дебелариум, където той може да слабее и оздравява, далеч от лошото влияние на родителите си.

Това наистина звучи като типична “американска история ХХL” с щастлив край, но не съвсем. Краят не е щастлив, защото край няма. Тази ситуация не е прецедент, затлъстяването не е единичен случай в САЩ и отнемането на едно дете от родителите му няма да промени нищо. Американците са най-дебелите хора в света и, ако не спрат да поглъщат хамбургери с такова настървение, ще продължават да напълняват все повече и повече, докато не натежат прекалено и континентът им не потъне. 60% страдат от затлъстяване, а всяко трето дете, родено след 2000-ната година, ще се разболее от диабет, преди да навлезе в пубертета.

Колкото и да е странно, имайки предвид уж високия стандарт на американците, те се хранят изключително нездравословно и основната причина за това са ресторантите за бързо хранене и лошата двигателна култура. Американците умират (и това буквално) да се тъпчат със сандвичи и пържено, всеки ден в “Макдоналдс” се хранят над 46 милиона души – това е повече от населението на Испания. За сметка на това почти не се движат, все по-често в тамошните супермаркети може да се види здрав човек, да се вози в стол, задвижван от електромотор. Огромната част от американците почти не ходят, камо ли да спортуват. Само за сравнение – за изгарянето на калориите в един Биг Мак, голяма кола и картофки е нужно да вървите седем часа, помислете си колко часа трябва да натискате лостчето на електрическия си стол, за да свършите работата.

Проблемът на американците се корени в това, че да си дебел вече се счита за нормално. Ако едно дете расте в среда, в която всички възрастни приличат на ходещи билбордове, е разбираемо това, че то няма да се стреми към здравословен начин на живот. Освен това всеки погълнат хамбургер е долар в нечия банкова сметка. Лобистките групи насърчават всемирното плюскане и по никакъв начин не популяризират здравословното хранене. Милиарди се харчат за реклами на заведения за бързо хранене и десерти, а едва два милиона се отделят за здравни кампании.

В резултат едно средностатистическо американско дете гледа 10 000 рекламни клипа за храна годишно. Как смятате, какво би му се дояло следващия път, когато влезе в магазина – сандвич или краставица? Не само това, американските деца могат да разпознават “Макдоналдс”, преди да могат да говорят и дори и никога да не разберат как изглежда Исус Христос, още в предучилищна възраст занаят кой е Роналд Макдоналд.

Това, разбира се, са проблеми на американците, не наши. Ние все още не смятаме, че дневният прием на зеленчуци се изчерпва с пържените картофи, ядем салата (пък макар и с ракия) и слава Богу. Затлъстяването не е толкова страшно у нас, въпреки че се наблюдават тенденции към ошишкване на българина.

Притеснително е обаче, че разпространението на някой вредни навици от американската култура е изключително бързо и все по-често по улиците се виждах хора, заръфали стръвно мазен сандвич в колата, все повече ресторанти за бързо хранен отварят врати и все по-малко внимание се обръща на здравословното хранене.

А другото е ясно – по света има над 30 000 ресторанта “Макдоналдс”, разпръснати в повече от 100 страни на шест континента и няма нищо по-лесно от това да си поръчаш и след това да вървиш някакви си седем часа.

Източник: Supersizeme

Categories: Здраве Tags:
Comments are closed.