Home > Geocaching > GeoKrety.org – Искате ли безплатни TB и GC?

GeoKrety.org – Искате ли безплатни TB и GC?

October 22nd, 2011

Искате ли безплатни травълбъгове (ТВ) или геомонети (CG)? Не, няма да ви правя подаръци за Коледа… Просто двама находчиви Полски геокешъри – filips и simor, на които явно също не им се дават излишни пари за ТВ-та и геомонети, са измислили алтернатива на добре познатите ни тракъбъли и то напълно БЕЗПЛАТНА! Наричат се “геокрети” – geo – “земя” (от Английски) и krety – “къртица” (от Полски) или “геокъртици”. Принципа на действие е абсолютно същия, както на ТВ-тата и CG-ните с изключение на това, че се логват на друг сайт – www.geokrety.org. Ако намерите геокрет – можете да го логнете на този сайт, без да е необходимо да се регистрирате. Логването става много бързо и лесно.

За да си направите свой собствен геокрет или геокъртица е необходимо следното:

1. Трябва да си регистрирате акаунт в GeoKrety.org.
2. Изберете си тип на къртицата, която искате да създадете, дайте й име и описание и системата ще й даде уникален проследяващ номер (напр. XF3ACS), който само вие и хората, които намират къртицата ще знаят.
3. Отпечатайте етикетче с името на къртицата, името на собственика, проследяващия номер и референс номер и го прикачете към някакъв предмет (напр. играчка).

  

4. Сложете къртицата в някой геокеш и регистрирайте това в системата.
5. Забавлявайте се, като проследите придвижването на къртицата по света.

Типове геокрети

Традиционен (Traditional) – алтернативата на травълбъг – етикетче с порследяващия номер, прикрепен към някакъв предмет (обикновено играчка). За геокъртици могат да бъдат използвани наистина всякакви предмети – бъдете изобретателни.

Книга/CD/DVD – тази система дава възможност да проследите пътуването на книги, компактдискове или дивидита от кеш на кеш, като залепите етикет с проследяващия номер на гърба на книгата или диска.

Човек (Human) – тази система ви дава възможност и да назначите “къртица” и на хора. Така например можете да сложите номер на себе си и да логвате прогреса си, като откривате кеш след кеш.

Монети (Coins) – това е алтернативата на геомонетите. Можете или да разпечатате етикетче и да го прикрепите към каква и да е монета или да гравирате номера върху някаква монета.

Типове логове

Икона Описание
dropdrop I’ve dropped a GeoKret – когато се оставили GeoKret в някой кеш.
grabgrab I’ve grabbed a GeoKret – когато сте взели GeoKret от някой кеш.
metmet I’ve met a GeoKret – когато сте видяли GeoKret в някой кеш, но не сте го взели с вас.
dip dip I’ve dipped a GeoKret – когато местите GeoKret от кеш на кеш, без реално да го оставяте, а само го логвате.
note Comment – когато искате да напишете коментар 🙂
hibernate Hibernation / archiving – когато някой GeoKret липсва от много време трябва да се архивира.

Геокъртици се поддържат напълно от много алтернативни геокешинг сайтове, като OpenCaching и частично се поддържат от и от Geocaching.com. Това ще рече, че не можете да логвате геокъртиците от самия сайт на Geocaching.com, а през сайта на GeoKrety.org, но и за това си има решение.

Най-лесният начин е да използвате GeoKrety Toolbox (GKT) – скрипт за greasemonkey (написан и поддържан от simor). Понастоящем може да се използва със следните браузъри:

– Mozilla FireFox (от версия 3.5 нагоре), но ще трябва да си свалите и Greasemonkey Add-on. Инсталирайте си GKT за Firefox от тук.

– Google Chrome. Инсталирайте GKT за Chrome от тук.

За да използвате скриптовете ще ви е необходим и акаунт в geokrety.org. След като инсталирате GKT в браузъра ви, вече ще виждате допълнително [ GeoKrety.org ] меню в дясната част на всяка кеш страница от Geocaching.com – точно под инвентара на стандартните TB и CG. От списъка с геокъртици, които искате да оставите в кеша изберете “Drop selected GK” – ще бъдете препратени към сайта на GeoKrety.org, където вече GC кода и координатите на кеша ще бъдат вече попълнени. Проверете датата, добавете комнетар и сте готови.

Ето как изглежда GKT:

  

По-трудният начин е да въведете всичко ръчно. Отидете на Log a GeoKret страницата и в секцията New location въведете следното:

  1. в полето waypoint, въведете GC кода на кеша (напр. GC1AQ2N).
  2. в полето lat/lon, въведете координатите на кеша (можете да го копирате директно от страницата на кеша)

Нещата трябва да иглеждат така:

QR code of geokrety.orgЗа по-лесно логване на геокъртиците, авторите са добавили и възможност за добавяне на QR code на етикета на геокрета. QR-кода е вид баркод, който може да бъде “сканиран” от мобилния ви телефон, който ще ви отвори правилната страница от geokrety.org, без да се налага да въвеждате проследяващия номер. Прочетете повече за QR-кодовете.

 Когато намерите геокрет с QR-код на етикета, можете да:

instrukcja

  1. Снимайте кода с телефона си.
  2. Декодирайте го и отидете на посочения линк.
  3. Логнете намирането или оставянето на GeoKret. Проследяващия номер ще бъде въведен автоматично.

Как да декодирате

Съществуват много програми за смартфони, които четат QR-кодове. Такава програмка можете да си изтеглите от тук (повечето марки смартфони се подържат от поне една от програмите, така че потърсете тази, която ще стане за вашия телефон).

Как да започнете

Изберете си подходящ предмет, който искате да превърнете в проследим. Регистрирайте се в GeoKrety.org и си регистрирайте нова геокъртица. Отпечайтайте си етикет. Сайта предлага няколко много добри темплейта на такива етикетчета с инструкции дори и на Български (макар, че е превод от Google Translator и звучи доста странно). Най-добре е да проявите въображение и да направите етикета си цветен и привлекателен. Разпечатайте го, най-добре е да го ламинирате и го прикрепете към вашата геокъртица. Оставете я в някой кеш и следете пътя й онлайн. Една чудесна БЕЗПЛАТНА, пак повтарям алтернатива на ТВ-тата и геомонетите.


Categories: Geocaching Tags:
Comments are closed.