Home > Екология > 17 юни – Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините

17 юни – Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините

June 17th, 2011

Международната общност отбелязва всяка година на 17 юни Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустините, за да напомни на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Има наистина спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието. Денят се чества от 1995 г. с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари 1995 г.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга една пета от населението на света в над 100 държави, а последиците са дълготрайни. В ужасната му спирала бедността е една от първопричините, а той един от способстващите я фактори.

Изменението на климата е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента. То води до изменения във всички екосистеми и това трябва да ни подскаже, че решението все още е в наши ръце. Човешката дейност влияе върху тези промени и е основен фактор за бързото развитие на ерозия, за повишаване на температурите, за пожари, наводнения, земетресения.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е. имаме по-високи максимални температури и по-високи минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще имаме много големи промени и върху растителността в страната. 2006 година бе обявена за Световна година на пустините и борбата с опустиняването, а наш посланик на добра воля за тази Международна година на пустините бе Христо Стоичков.

 

Categories: Екология Tags:
Comments are closed.