Home > Вегетарианство > Как и защо станах вегетарианец?

Как и защо станах вегетарианец?

Предполагам, че някои от вас се чудят защо обръщам толкова много внимание в блога ми на вегетарианството и вредата от месоядството и постоянно ви занимавам със такива стряскащи материали и картинки? Ами аз обичам животните и съм много активен защитничк на правата на животните и жестокостта към животнтие. За това и от година и половина съм вегетарианец и спрях да ям месо поради много причини, но основно защото разбрах на какви жестокости и мизерия са подложени всички домашни животни, които се използват за храна от човека – крави, овце, птици, прасета и т.н. Отвратих се просто от това как се отнасят към тях и най-вече как произвеждат храната ни. Казах си, че не искам да имам НИЩО общо с това и реших да не съм част от причината това да се случва… Да не съм консуматор на месо. В последствие се поразрових в темата и научих, че месоядството всъщност води до много други проблеми (най-вече здравословни, но и не само), които хората имат (включително и аз имах)… Откакто спрях месото се чувствам много по-добре – и психически и физически. Чувствам, че имам повече енергия, по-силен съм… Преди винаги ми се доспиваше следобед и не рядко си дремвах за час-два… Това нещо изчезна. Изчезна т.нар. “пролетна умора” – просто вече я няма. Като цяло се чувствам в тялото си по-добре от всякога. Не знам до колко това се дължи на вегетарианството, на според мен има някакво значение – откакто съм вегетарианец (година и половина) не съм боледувал!!! Дори и една обикновена настинка… Има и много други ползи от това да си вегетарианец. Оказа се например, че месопроизводството е източник НОМЕР ЕДНО на парникови газове – най-вече метан, който е много по-силен парников газ от СО2 и се отделя в по-толеми количества от отглежданите за месо животни. Факт неизвестен за много хора. Може да ви се струва смешно, но наскоро излезе един доклад на ФАО, в който се посочва, че месопроизводството допринася за до 18% от антропогенно генерираните парникови газове, докато СО2 от танспорта, промишлеността и т.н. достига само до 13%! И много много други ползи.

Мисълта ми беше, че ако наистина човек обича животните и най-вече себе си и планетата искренно ви съветвам да помислите върху възможността да се откажете от месото. Станете вегетарианци! От личен опит мога да ви кажа, че това не е чак толкова трудно да се направи!!! Казва ви го върл месоадец. Аз бях един от най-върлите противници на вегетарианството и на вегетарианците. Казвах си – тия пък на какви се правят? Не ядяли месо?! Еми ако щете – ще има повече за мен! Ядях много месо… След като реших да стана вегетарианец имаше един период в началото, който трае при различните хора от няколко седмици до 6 месеца. Това е преиода на адаптация. Това беше най-ужасния период в живота ми и не искам никога пак да се чувствам така. В началото организма ти се детоксикира от месото. След като го спреш, то е нещо като наркотик – все ти се яде месо. В началото ядох, ядох, ядох – ставах от масата с подут корем и пак бях гладен. Гонеше ме вълчи глад. Имах и доста често желания (cravings) да си хапна месо… Постепенно обаче този период минава. Започваш да се наяждаш с по-малко изцяло растителна храна. Желанията да ядеш месо изчезват… На по-късен етап месото ти става дори противно (на някои дори им се гади после като видят месо)… Нещо повече растителната храна започва да ти става все по-вкусна! Откриваш нови вкусове! Променя ти се вкуса и диетата изцяло. Започваш да се чувстваш по-добре и по-здрав! Така че, като изключим този период на адаптация в началото след рязката промяна (а според мен е необходимо тя да бъде рязка, а не постепенна) да станеш вегетарианец не е трудно. При някои хора този начален период на адаптация дори липсва – привикват много бързо. При мен траеше 3-4 месеца.

Тук може би е момента да уточня, че има три вида хора, които не ядат месо. Вегетарианци – това са хора, които не ядат само месо. Освен растителна храна, ядат животински продукти като мляко, яйца, сирене, кашкавал и т.н. Дори си позволяват от време на време да ядат риба. Носят дрехи и обувки, направени от естествена кожа. Втората група са веганци – те се хранят само и единствено със растителна храна и не употребяват никакви продукти от животински произход. Дори не носят дрехи и обувки или каквито и да е продукти от есттествена животинска кожа. И третата група са т.нар “суровоядци” – те са на практика веганци, но с още една стъпка по-натаък, а именно употребяват до 70% храната си сурова, т.е. с малко или без никаква термична обработка. Това именно е и възможно най-здравословният начин на живот, но същевременно и най-трудният.

За сега аз принадлежа към първата група – вегетарианците, макар че например избягвам да купувам дрехи и обувки от естесвена кожа, защото това не е проблем за мен. Изкуствените материи напълно ми задоволяват нуждите в това отношение. Ако имам нещо от естесвена кожа, то или е купено отдана или по невнимание, защото ако не пише на етикета, за мен поне ми е малко трудно да ги различавам. Ям риба от време на време (не често), защото въпреки, че и те са живи същества и изиптват болка все още не мога да намеря нищо вредно в рибата. Освен разбира се натрупването на тежки метали и други замърсители, за които всъщност отново си е виновен човека, а не самата риба. Много, много рядко (всъщност само когато съм но морето) ям и миди и рапани (другите т.нар. “морски дарове” така или иначе не ми харесват).

Така че, моля ви помислете над всичко това. В тази секция на блога ми ще намерите много полезна информация за вегетарианството, вредата от месото и какво влияние оказва всичко това върху животните, планетата ни и всички нас.

Categories: Вегетарианство Tags:
Comments are closed.