Faculty of Biology


Актуално

Публикувано в Актуално by Ивелин Моллов on the February 17th, 2009

С решение на Академичния съвет на ПУ "П. Хилендарски" (Протокол № 20 / 09.02.2009 г.) от учебната 2009/2010 година към Биологически факултет се разкриват две нови бакалавърски специалности:

  

   – Екология на биотехнологичните производства

   – Медицинска биология

Обучението и по двете специалности ще бъде само редовно.


ЕКОЛОГИЯ НА БИОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА


АНОТАЦИЯ


Екологията на биотехнологичните производства използва комбинация от биологични процеси и технологични решения за протекция здравето на човека и възстановяване и съхранение на природата.

Целта на предлагания учебен план за специалност „ЕКОЛОГИЯ НА БИОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА ” е да подготви специалисти- еколози, които да получат специализирано биотехнологично образование. Подбраните предмети в учебния план ще дадат възможност на бъдещите еколози да се възползват от големите социално-икономически предимства, създавани от биотехнологичната индустрия: производство на възобновяеми биоресурси, биогорива,  биопроцеси за биоремедиация.

Перспективите пред специалистите, завършили специалност „Екология на биотехнологичните производства” са свързани с нарастващите потребности на биотехнологичните компании и фирми в Европа, занимаващи се с биопрозводство, биогорива, и обработване на отпадъци от квалифицирани кадри със специализирано екологично образование в областта на биотехнологичните производства. Допълнително тези специалисти могат да намерят отлична реализация при участие в изпълнението на международни научно-приложни проекти.


МЕДИЦИНСКА БИОЛОГИЯ


АНОТАЦИЯ


Основна цел на обучението по “Медицинска биология” е подготовката на квалифицирани професионалисти, които да организират и провеждат лабораторни и експериментални медицински и ветеринарно-медицински изследвания в академични научни звена и институти, биофармацевтичната индустрия, лаборатории и фирми за изследване на БАВ с лечебни свойства или в обществения сектор.

Бакалавърската степен по “Медицинска биология” включва обучение както по основни биологични дисциплини, така и по дисциплини с медицинско направление. Завършилите тази специалност са експерти по биология на човешкото тяло и протичащите биологични процеси на клетъчно и молекулярно ниво. Тяхната задача е да разширят познанията за механизмите, лежащи в основата на широко разпространени заболявания (тумори, алергии, сърдечно-съдови, автоимунни и невродегенеративни заболявания), с цел разработване на нови методи за диагностика и лечение. Ключов приоритет е внедряване на научните открития в медицинската практика и разпространението на тези познания сред широката общественост.

Теоретичната и практическа подготовка по специалността се осигурява от високо-квалифицирани преподаватели в съответната област. Обучението започва с основни дисциплини, като постепенно се въвеждат специализирани или надграждащи курсове. Наред с теоретичните лекционни курсове, студентите провеждат лабораторни практически занятия за усвояване на редица научни методи и техники.


 

Comments Off on Актуално

Коментарите са заключени.