Faculty of Biology


Биолози спасяват изпаднали в беда Магеланови пингвини

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the August 31st, 2008
Близо хиляда млади Магеланови пингвини са открити умрели или умиращи на бразилското крайбрежие в район на 2000 км от обичайни им път за мигриране. Според биолози те са били отнесени от необичайно силно и топло течение.

Такова нещо не бяхме виждали, заяви Шейла Сера, биолог от Института за морските бозайници в бразилския град Салвадор – НПО, която се грижи за опазването на бяло-черните птици, достигащи 76 см. Най-големият брой изхвърлени на брега пингвини досега е бил двадесетина през 2001 г. Магелановите пингвини (Spheniscus magellanicus), които се размножават на многобройни колонии в южната част на Аржентина и в Чили напускат тези райони, за да мигрират на север между март и септември, следвайки рибните пасажи. Естествената граница на морските течения е крайбрежието на щата Рио де Жанейро. Тази година обаче Магелановите пингвини са стигнали далеч по- на север – в район близо до екватора. През юли цяла колония Магеланови пингвини са наблюдавани в Салвадор. Почти всички пингвини, изхвърлени в северната част на Бразилия са млади и гладни. Те пристигат в състояние на хипотермия и първото нещо, което трябва да се направи е да се стабилизира температурата на тялото им на 39-40 градуса. Дават им се течности и се държат на топло. Следва хранене със сонда – риба и витамини. Едва след това те може да се хранят с цели риби – кило сардини или аншоа на ден за пингвин. Прави им се баня веднъж дневно. За възстановяването им са необходими 60 дни.

Според биолозите климатичното явление Ел Ниня, свързано със затоплянето на планетата, вероятно е причината птиците да попаднат на североизточното крайбрежие на Бразилия. В края на септември Магелановите пингвини ще бъдат транспортирани с военен самолет от Салвадор до щата Рио де Жанейро, за да продължат миграцията си към Патагония.

Comments Off on Биолози спасяват изпаднали в беда Магеланови пингвини

Коментарите са заключени.