Faculty of Biology


Разбраха как се образува северното сияние

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the August 31st, 2008
Учени разкриха какво предизвиква честите припламвания в зелено, червено и пурпурно, които правят полярните сияния над Земята още по-зрелищни, съобщиха Ройтерс и АФП.

Екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелисанализира данни от петте сателита "THEMIS" на НАСА и от 20 наземни обсерватории в Канада и Аляска.

Специалистите установиха, че внезапното засилване на северното и южното сияние се дължи на мощни експлозии от магнитна енергия на една трета от разстоянието между Луната и Земята.

Полярните сияния се свързват със слънчевия вятър – заредени електрически частици, които идват от нашата звезда. Линиите на земното магнитно поле достигат далече в космоса, като съхраняват енергия от слънчевия вятър.

Когато две линии на магнитното поле се доближат заради натрупването на енергия, се достига критична граница и линиите се свързват. Това преобразува магнитната енергия в кинетична и в топлина.

Освобождаването на тази енергия предизвиква зрелищните припламвания. "Доказахме, че процесът започва далече от Земята, а след това се разпространява към нея", каза ръководителят на екипа Василис Ангелопулос.

"Това е начин да се освобождава слънчевата енергия, погълната от Земята". Освободената енергия може да е мощна като силно земетресение и да премине през полярен район за 60 секунди.

Луната е на около 385 000 км от Земята. Този процес е на около 128 000 км от Земята. Същият механизъм предизвиква и смущения в сателитите, електрозахранващата мрежа и комуникационните системи на Земята.

Основната цел на мисията "THEMIS" е да бъдат разработени сигурни модели за прогнозиране на времето, мястото и силата на полярните сияния.

Comments Off on Разбраха как се образува северното сияние

Коментарите са заключени.