Faculty of Biology


Истински еднорог?

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the June 12th, 2008
Елен с един рог по средата на главата си, точно като мистичното животно еднорог, е бил забелязан в национален парк в Италия, съобщиха от дирекцията на парка в сряда. "Това е фантазия, превръщаща се в реалност", съобщава пред Асоушиейтед Прес, Жилберто Този, директор на Центъра за Естествени науки в Прато. "Еднорогът винаги е бил митологично животно."

Едногодишният елен, с прякор "Еднорогът", се е родил в плен в центъра за изследвания към парка в Прато, близо до Флоренция. Причината за порастването само на един рог е генетичен дефект, с който се е родило животното. Неговият брат-близнак се е родил с две рога. Това е първият подобен случай в кариерата на Този. Според него именно такива генетични аномалии сред елените са причина за възникването на мита за еднорозите. Еднорогът – митично същество подобно на кон, притежаващо изцерителни възможности, се появава в множество легенди и приказки, от древни и средновековни текстове та чак до приключенията на Хари Потър. "Това показва, че вероятно и в миналото са съществували животни с подобни аномалии", казва Този. "Съмнявам се, че образът на еднорогът е бил измислен."

Еднорогови елени се срещат изключително рядко, но не са прецедент, но по-необичайното в случая е централната позиция на рога, твърдят експертите. "Обикновено рога е от едната страна на главата, а не в центъра й. Това изглежда по-сложен случай", съобщава Флувио Фратицели, научен директор от Римския зоопарк. Той казва, че позицията на рога, може да бъде резултат и от травма, която животното е получило в ранните етапи от живота си.

Comments Off on Истински еднорог?

Коментарите са заключени.