Faculty of Biology


Нова технология открива миниатюрни тумори

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the April 14th, 2008
Американски изследователи са разработили нова технология за получаване на медицински изображения, която увеличава 1000 пъти детайли във вътрешността на човешкия организъм и следователно може да открие миниатюрни тумори, съобщи Франс прес.

Технологията, базирана върху Рамановата спектроскопия, увеличава полето на молекулярното изображение. Става дума за съвсем нов вид изображение, което не напомня нищо друго, съществуващо досега, заяви главният автор на изследването проф. Санджив Сам Гамбхир от Станфордския университет в Калифорния. Рамановата спектроскопия позволява да се охарактеризират молекулярният състав и структурата на даден материал. За пръв път обаче тя е приспособена така, че да предостави изображения от вътрешността на човешкото тяло. Сигналите, излъчени благодарение на Рамановата спектроскопия, са по-мощни и по-трайни в сравнение с тези, свързани с други методи, а видът използвани частици може да достави информация за няколко молекулярни мишени едновременно.

Обикновено можем да изследваме едновременно едно-две неща, но в дадения случай технологията ни позволява да наблюдаваме едновременно 10, 20 и дори 30 неща, допълни изследователят, който е експерт по радиология. Наночастици, които служат за ориентири, са инжектирани в тялото на пациента. Когато светлината от лазерен лъч, изпратен от външен източник, ги срещне, частиците излъчват сигнали, които могат да бъдат измерени и превърнати във видим маркер. Той определя местоположението им в организма. Авторът на изследването сравнява новата технология с позитронно-емисионната томография.

Санджив Сам Гамбхир и неговият екип първо тествали новата технология върху мишки, като им инжектирали наночастици, бомбардирани със сноп лазерни лъчи. Това позволило мигрирането на наночастиците да бъде проследено до бъбреците на животното. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Comments Off on Нова технология открива миниатюрни тумори

Коментарите са заключени.