Faculty of Biology


Хората са причина за изчезването на мамутите

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the April 14th, 2008
Палеонтолозите отдавна се опитват да разберат дали промяната на климата, или избиването на вълнистите мамути от хората е главната причина за измирането на тези животни, появили се за пръв път в Евразия преди около 300 000 години и изчезнали преди 5000 години.

Испански учени са стигнали до извода, че избиването на мамутите от ловците е довело до измирането на животните, съобщи в. "Дейли телеграф". Екипът на Давид Ногес-Браво от Мусео насионал сиенсиас натуралес в Мадрид слага край на дебата с помощта на математическо моделиране, което отделя климатичните от човешките фактори. В изследването, публикувано в сп. PLoS Biology (Public Library of Science Biology), са използвани климатични модели и разпространението на фосили, за да се установи, че вълнистите мамути са изчезнали главно поради загуба на хабитата, причинена от промяна в температурите, но избиването на животните от хората е било "последното камъче, което преобръща колата".

За да стигне до този извод, екипът е определил какъв е бил климатът и какво разпределението на видовете в различни периоди от историята на мамутите – преди 126 000, 42 000, 30 000, 21 000 и 6000 години. Преди 6000 години вълнистите мамути са разполагали само с 10% от хабитата, който са имали преди 42 000 години, когато ледниците са покривали най-голяма повърхност от Земята. Контактът на мамутите със съвременните хора е забил последния гвоздей в ковчега на животните. Според оптимистичния сценарий на испанските учени за броя на мамутите преди 6000 години,, огласен на 1 април, всеки от ловците е трябвало да избива по един мамут на всеки три години, за да изчезнат животните, а според песимистичния сценарий всеки човек е трябвало да избива само по един мамут на всеки 200 години.

Comments Off on Хората са причина за изчезването на мамутите

Коментарите са заключени.