Faculty of Biology


Фосил на 62 милиона години бе показан в Рио де Жанейро

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the March 30th, 2008
Фосил от морски крокодил, живял преди около 62 милиона години, бе предствен в Рио де Жанейро от изследователи, които предлагат нова хипотеза за еволюцията на този вид на нашата планета, съобщи Франс прес. Фосилът е от вид, кръстен Guarinisuchus munizi, и бе открит в морски скали по крайбрежието на бразилския щат Пернамбуку.

Видът принадлежи към семейство Dyrosairidae. "Негови представители са живели през палеоцена (преди 65-55 милиона години) и са оцелели след феномена, предизвикал изчезването на динозаврите на планетата", заяви на пресконференция палеонтоложката Мария Сомалия Виана, преди да бъде представена възстановка на влечугото.

Въз основа на намерените долна челюст, череп и прешлени изследователите са съставили нова теория за маршрутите на тези влечуги. Става дума за най-цялостния подобен фосил, откриван някога в Латинска Америка. Първите представители на вида вероятно са се появили преди 200 милиона години в Африка. След като са тръгнали от африканския континент, те "колонизирали" райони в Южна Америка – североизточната част на Бразилия, а след това и части от Северна Америка. "Навремето Африка е била много по-близо до североизточното крайбрежие на Бразилия, отколкото е днес", отбеляза Виана.

Според авторите на изследването тези крокодили са били най-едрите морски хищници след изчезването на динозаврите преди 65 милиона години. "През кредния период (преди 140-65 милиона години) друга група влечуги, кръстени мозазаври, е доминирала в моретата", поясни палеонтологът Александър Келнер от Националния музей на Федералния университет в Рио де Жанейро. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society Britain.

Comments Off on Фосил на 62 милиона години бе показан в Рио де Жанейро

Коментарите са заключени.