Faculty of Biology


Организми живеят на голяма дълбочина във водите на Антарктика

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the February 28th, 2008
Подобни на скариди създания виреят добре не само близо до повърхността на ледените води на Антарктика, но и на дълбочина от около 3000 метра, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на специалисти в рамките на проекта Британско антарктическо проучване. Досега се смяташе, че ракообразните, известни с наименованието крил, обитават водите на дълбочина не повече от 150 метра.

Фактът, че тези създания са засечени на дълбочина от 3000 метра най-вероятно означава, че те са поведенчески по-гъвкави, отколкото учените са допускали. Специалистите предполагат, че крилът се спуска на голяма дълбочина, за да се храни, и след това отново изплува към повърхността.

Изследването, извършено с помощта на роботизирана подводница, показва, че тези създания могат да оцеляват на много по-голяма дълбочина, отколкото се смяташе досега.

Това не означава обаче, че количеството на ракообразните, често наричани "розовото злато", е по-голямо, отколкото се предполага, и че за траулерите ще има по-богат улов.

Comments Off on Организми живеят на голяма дълбочина във водите на Антарктика

Коментарите са заключени.