Faculty of Biology


Рибите плъзнаха по дърветата

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the October 19th, 2007

Рибката мраморен ривулис (Rivulus marmoratus Poey или Kryptolebias marmoratus), която живее в блатата в южната част на Северна Америка, в Латинска и Централна Америка, може да живее извън водата няколко месеца в година, съобщава Daily Mail, като се позовава на „New scientist”.

Рибата ривулус е дълга около 5 см, а това, че може да живее известно време извън водата, беше известно и досега.

Сега обаче биолозите открили, че рибата може да остане в гнили клони и паднали стволове на дървета няколко месеца, оцелявайки при суша или други неблагоприятни условия.

Изследователите са открили стотици риби ривулус, криещи се в гнили стволове.

След като локвите, в които живеели рибите, пресъхнали, те се преместили (рибките могат да се придвижват и по суша) в паднали дървета.

В непривичните условия те се примиряват с теснотията и търпят многото съседи, макар че в обикновения си живот във водата те ревностно пазят територията си.

Организмът на ривулус (както и на някои други риби) е способен временно да се преустройва така, че рибата да може да диша с атмосферен въздух, както и да си намира храна.

Ривулус е прочут с още едно уникално за гръбначните качество. Тази риба може да бъде и хермафродит, тоест да се самоопложда и да се размножава без партньор.

Comments Off on Рибите плъзнаха по дърветата

Коментарите са заключени.