Faculty of Biology


Нов вид дива котка – Опушен леопард от о.Борнео

Публикувано в Новини by Ивелин Моллов on the February 28th, 2008
    Проведените генетични тестове на дивата котка, наречена опушен леопард от Борнео или Neofelis diardii, показват значителни разлики в сравнение с опушения леопард от континентална Югоизточна Азия. Според швейцарското представителство на WWF, разликата е толкова значителна, колкото тази между тигъра и лъва. Съобщението за новия вид опушен леопард е второто след представената официална информация през декември 2006 за откриването на общо 52 нови вида животни, риби, растения и дървета на о. Борнео.
    „Кой казва, че леопардът никога не променя петната по козината си? Наблюдаваме това животно повече от 100 години и никога не сме осъзнавали, че е то е единствено по рода си” – казва Стюарт Чапман – координатор на програмата на Световния фонд за защита на дивата природа WWF, чиято цел е да спомогне за съхранявато обширните джунгли в планинския район, известен като Сърцето на Борнео. Той се намира в центъра на острова и е с площ около 220 000 км2 – 5 пъти по-голям от територията на Швейцария и 2 пъти от тази на България. О. Борнео е третия по големина остров в света и е едно от последните места в света с непокътната дива природа и ненарушено биоразнообразие. Островът е поделен между Малайзия, Индонезия и Бруней. През февруари 2007 г. е подписан договор между трите държави за съвместна защита на уникалната и в много голяма степен все още неизследвана флора и фауна в Сърцето на Борнео.
    Опушеният леопард е описан за първи път през 1821 г. от британския натуралист Едуард Грифит, който му дава официално име в зоо класификацията Neofelis nebulosa. До днес континенталните и островните диви котки се разглеждаха като един и същи вид дива котка. Но вече ситуацията е различна.

Опушен леопард от о.Борнео

Коментирайте