Faculty of Biology


Праисторическа акула изплува до японското крайбрежие

Публикувано в Новини by admin on the January 25th, 2007

Става дума за мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), която обитава дълбочина от 600 до 1000 метра.

Японски учени заснеха на филм и заловиха акула, чийто строеж не се е променил от времето на динозаврите, пише The Daily Mail. В неделя рибар обявил тревога в морския резерват Авашима, който се намира в град Шизуока, югозападно от Токио. Той съобщил, че е видял близо до пристанището странно същество, с голяма уста и остри като игла зъби.

Служителите на резервата реагирали бързо и успели да уловят 1,6-метровата риба. Специалисти определили, че става дума за мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), която обитава длъбочина от 600 до 1000 метра и почти не се е променила от праисторическо време до днес.

Поради голямата дълбочина, която обитават до сега учените не се успели да заснемат и да направят подробно описание на тези същества. Специалистите предполагат, че акулата е била болна и това е причината да изплува на повърхността.

След като я заловили служителите на резервата Авашима я поставили в специален басейн пълен с морска вода. Тя обаче оцеляла там само два часа и умряла. През това време ихтиолозите успели да съберат безценна информация за начина на придвижване на рибата и за това как води своя живот.

Източник: www.bgfactor.org

Коментирайте