Новите специалности през 2010

Фейсбук агитира кандидат-студенти за ПУ

В. “Марица”, ПЛОВДИВ, Мая БУЧКОВА, 10 Февруари 2010; 09:29

22 нови специалности във Филологическия наесен

Популярните мрежи Facebook и YouTube започнаха информационна кампания за прием във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Интересът към ФФ е много голям  –  дори в сайта на самия факултет за последната седмица са влизали 745 посетители от 37 български града, съобщи вчера деканът, доцент д-р Живко Иванов. Има и две запитвания от граждани на ЕС  –  вероятно младите хора преценяват, че е по-разумно да учат българистика в България, а не в Полша. Или турски език в Пловдив, а не в немски университет. На някои от въпросите отговарям лично. Много ме радва фактът, че има интерес от „чужди” територии  –  например от Велико Търново или Шумен, където има конкурентни ВУЗ, призна деканът.

Академичният пазар и демографската ситуация ни карат да започнем кампанията по-рано от обичайното, обясни още доцент Иванов. Освен богата информация в сайтовете ФФ ще използва и класическите срещи на живо. Още тази събота от 11 часа аудитория  №11 в ректората ще е отворена за кандидат-студенти, които ще могат да зададат въпросите си на деканския екип и ръководителите на катедри. Факултетът ще бъде представен и по време на предстоящите образователни борси и панаири.

Миналогодишният опит на факултета за ориентиране на бакалавърските програми към търсенията на пазара се е оказал успешен, отчете деканският екип. Специалностите от профила „Приложна лингвистика” са се оказали сред най-желаните в ПУ, там държавната поръчка е била изпълнена далеч преди края на кампанията. Към атрактивните комбинации „Английски и немски” и „Английски и френски” сега се добавя „Английски и испански”. Привлекателен в случая се е оказал фактът, че изучаването на втория чужд език по програма започва от нула. Възможните езикови комбинации на практика гарантират прием в 18 приложни специалности, а добавянето на модула „Информационни технологии” увеличава броя им с още три. Истински пробив в практиката на българското висше образование се очаква да стане специалността „Английски и физика”, която ще подготвя учители по двата предмета или преподаватели по физика на английски език. За България това е ново, но в Европа съчетаването на хуманитарни и точни науки е позната практика. Ако експериментът се окаже успешен, възможните комбинации в бъдеще биха могли да бъдат с химия, математика, икономика. Сред здраво атакуваните хибридни филологии през 2009-а е била и „Българистика с турски”, където вместо лимитираните 20 са били приети 35 студенти. Според декана в момента ФФ вече работи на принципа на обърнатата пирамида: широк прием при старта и цедка на изхода. От приетите хиляда се дипломират около 30 процента, а само десет на сто завършват със сериозни академични постижения.

Leave a Reply