Обръщение към випуск 2010

Чест е за мен като Ваш Декан да бъда на церемонията по завършването ви.

Най-трудно е да познаеш себе си, най-лесно е да поучаваш другите, казват древните. И ето, заех се с тази лесна задача.

През 2005 бащата на “Applle”, Стив Джоб, разказва поучения пред студенти от Станфорд.

„Работихме много здраво и за десет години “Applle” се разрасна от нас двамата в гаража до два милиардна компания с над 4000 служители. Ние тъкмо бяхме пуснали на пазара нашето най-добро творение – компютъра Macintosh – година по-рано, аз бях станал на тридесет и тогава ме уволниха. Как можеш да бъдеш уволнен от компания, която си създал?

На тридесет аз бях изхвърлен. Много публично изхвърлен. Това което беше смисъла на целия ми живот като възрастен си беше отишло и беше опустошително.

Наистина не знаех какво да правя за няколко месеца. Уволняването ми от “Applle” беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта на успеха беше заменена от лекотата на това да си начинаещ отново, по-малко сигурен за всичко. Това ме освободи да вляза в един от най творческите периоди от живота си.“

Единственият начин да вършиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите. Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб попътен вятър няма (Сенека).

Тайната на успелия човек не е само вдъхновението – тъй като никога не е ясно откъде идва – а неговата упоритост, неговото търпение. Тази прекрасна поговорка – да изкопаеш кладенец с игла – ми се струва е казана точно за нас. Хуманитаристи, които с думи трябва да правят смисъл и да хранят семейства.

Не е излишно да припомня, че и с диплома в ръка състезанието за вас продължава. Дори и да сте връзкари, ще се състезавате с още по-дебели връзкари, дори и да сте честни, ще се надпреварвате с още по-честни. Не само върхът, но и дъното не се завоюва лесно.

Надеждата е, че сте обучени да сте схватливи, съобразителни и в същото време възпитани и благоприлични.

Дори и да не се доберете до каймака на обществото, със сигурност няма да сте и тинята.

Избрали сте си ролята на тънка холограмна нишка, която прави всяка банкнота истинска.

Ако тази роля не отговаря на идеята ви за бъдеще, сменете я; но ако вярвате в нея – преследвайте я!

На добър час и успех в състезанието!