Ателие „Баба Марта“

В последния ден на февруари чуждестранните студенти от подготвителния курс по български език в университета и студентите по програмата за международен обмен „Еразъм+“ участваха в творческо ателие, посветено на българските пролетни обичаи.

Баба Марта, Пижо и Пенда, кукерите, народните носии и поверията, свързани с мартенските празници – за всичко това говориха лекторките Мария Пенева-Халилова, Мая Булут, Мария Мицкова и Иво Джумеров от Департамента за езикова и специализирана подготовка на чуждестранни студенти. Най-впечатлени от кукерския обичай бяха, естествено, мъжете. Алесандро Коломбо (Италия) и Василиос Лионакис (Гърция) засипаха преподавателите си с въпроси за смисъла на традицията, за костюмите и народните вярвания. Красивите носии от различни региони на България, както може да се очаква, привлякоха вниманието на всички студентки.

Когато чу разказа за белия и червения конец, Панайота Антали (Гърция) направи аналогия със сходния обичай, разпространен в северните части на Гърция. Оказва се обаче, че има и разлики. У нас в България мартеница получават всички – мъже, жени и деца, млади и стари. И не само всички получават, но и всички дават мартеници на роднините и приятелите си с пожеланието да са бели и червени, здрави и засмени. В Гърция усукани бели и червени конци  връзват в някои региони единствено бабите и само на малките деца и младите девойки. Разбира се, наричането е същото – за здраве и щастие.

В практическата част на ателието майсторски клас за изработване на мартеници проведе Гергана Георгиева, представител на студио Дизайн 54. Инструкторката показа как се усукват класическите мартеници, как изглеждат Пижо и Пенда,  а също и как се оформят и по-нетрадиционните модели: гривни, пискюли, помпони, брошки и др. Всеки студент изработи своя уникална мартеница. Сахар Ламейе (Иран) дори не дочака идването на баба Марта и вече окачи мартеничката в колата си. Дуйгу Йозтюрк (Турция) пък реши да спази изцяло българската традиция и приготви мартеничка не само за себе си, но и за своята приятелка, която не успя да присъства на събитието.

Всички с нетърпение очакват предстоящите пролетни празници, за които в Департамента се подготвят още интересни занимания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *