Инструктаж във връзка с предпазване от COVID-19

ИНСТРУКТАЖ

Във връзка с предпазване от коронавирус (COVID-19) на работното място,
съгласно заповед на ректора № Р33-5170/26.10.2020

  1. Всички работещи да спазват стриктно разпоредбите и правилата в следващите заповеди, които ще бъдат качвани на официалния сайт / поставяни на видно място на информационни табла / разпращани по имейл.
  2. Въвежданите разпоредителни и ограничителни мерки се прилагат за всяко работно място и във връзка с всеки един контакт, както между работещите, така и със студенти, партньори и всички трети лица.
  3. Всички работещи, влизащи в пряк контакт с трети лица, да носят маски и лични предпазни средства. При изпълнение на служебните си задължения всеки един да е на максимално възможно разстояние от колегите си.
  4. Погрижете се работното място да е чисто, подредено и хигиченично; проветрявайте помещенията редовно.
  5. Повърхностите (бюра, маси, други) и предметите (телефони, клавиатури), както и дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант.
  6. Насърчете работещите, сътрудниците и студентите да мият ръцете си редовно и добре, да използват дезинфектантите в санитарните помещения и където още са поставени.
  7. Поставете диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места из работното място. Погрижете се да бъдат пълнени редовно.
  8. Поставете на видно място материали, които насърчават миенето на ръце; обърнете се към местната служба по здравеопазване РЗИ или потърсете такива на www.WHO.int .
  9. Погрижете се работещите и външни хора да имат достъп до места, където могат да измият ръцете си с вода и сапун/дезинфектант.
  10. Поставете на видно място плакати, указващи поддържане на добра респираторна хигиена на работното място и я насърчавайте.
  11. Погрижете се на работното място да имате на разположение защитни маски, шлемове, както и хартиени кърпички, за онези, които започнат да чувстват симптоми на хрема или кашлица, докато са на работа. Осигурете кошчета с капаци, където да могат да се изхвърлят кърпичките и маските, добрата респираторна хигиена предотвратява разпространението на COVID-19.
  12. Избягвайте събиране на големи групи през работно време и през почивките; груповото идване / отиване на работа.
  13. Посъветвайте работещите, преподавателите и студентите да проверяват редовно съветите за пътуване, публикувани от националните власти, преди да пътуват в командировка.
  14. Информирайте работещите, преподавателите и студентите си, че всеки, който има дори лека настинка, или температура, е препоръчително да си остане у дома. Това важи и за хора, които са взели обикновени медикаменти като парацетамол / ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на зараза.
  15. Ясно информирайте работещите, преподавателите и студентите си за задължението им да уведомяват при положителен тест за COVID-19, както и за правото им на отпуск по болест / карантина.

Изготвил: инж. Фани Петрова, дл. лице по БЗ

23.10.2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *