Коледно тържество 2019

На 16 декември 2019 г. в празнично украсената Заседателна зала на университетската Нова сграда  се проведе традиционното коледно тържество, организирано от ръководството на ДЕСПЧС за чуждестранните студенти, изучаващи български език в подготвителен курс и по програма „Еразъм“. Специален гост на събитието тази година бе заместник-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д.п.н. Румяна Танкова.

Вместо обичайното в подобни случаи слово тя предпочете да поздрави лично присъстващите чуждестранни студенти с „Весела Коледа!“ и да се запознае с всекиго от тях.

 

 

 

 

 

 

 

Приветствие отправи и директорът на Департамента доц. д-р Красимира Чакърова, подчертавайки символичното значение на празника не само за християнския свят, но и за за всички хора, които вярват в спасителната мисия на доброто. Коледа е послание за надежда, любов и мир, един от най-светлите семейни празници.

Тържеството продължи с впечатляващата презентация „Рождество Христово (Коледа) в България“, подготвена и представена от Неда Ненова и Ива Георгиева – членове на Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“ в ПУ.

 

След тях Луиза Морели и Джулия дел Сордо, студентки по програма „Еразъм“, разказаха на присъстващите за коледните традиции в Италия.

И двете презентации бяха посрещнати с аплодисменти, прекъснати от идването на Дядо Коледа (Йордан Бадов от Лингвистичния клуб), който  пожела на всички много здраве, щастие и късмет през новата година и раздаде коледните подаръци. Не липсваше и традиционната баница с късмети, поднесена отново от добрия старец.

Всички участници в тържеството се насладиха на празничната атмосфера, на коледните песни  и на вкусната почерпка, а част от чуждестранните студенти участваха и в изработването на българска сурвачка, напътствани от своите преподаватели.

Празникът завърши с взаимни пожелания за весело посрещане на новата година и разбира се, с обща снимка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *