Home > »Факти, Земя > Защо са необходими пчелите?

Защо са необходими пчелите?

“Защото дават вкусен медец”, би отвърнал Мечо Пух. И ще е прав, но само мъничко. Много по-важна е ролята на домашните пчели в опрашването на културите. “Всяка трета хапка храна дължим на работата на пчелите”, споделя пред New York Times Зак Браунинг, вицепрезидент на Американската асоциация по опазване на пчелите.
На практика без пчели покрай меда биха изчезнали почти или изцяло бадемите, соята, кайсиите, пъпешите и дините, черешите, краставиците… Списъкът е доста дълъг и засяга около една трета от плодове и зеленчуци на планетата. Все пак има култури, които се опрашват от вятъра и водата или пък сами. Добрата новина е, че такива са точно пшеницата, царевицата и оризът.
Пчелите не са единствените полинатори (опрашващи растенията твари), на които дължим реколтата и великолепието на природата. Проблемът е, че те са основните и че съществуването им е заплашено. Като добавим и намаляването на насекомите и в частност на дивите пчели заради урбанизацията, киселинните дъждове и всякакво друго замърсяване, то изведнъж малките домашни медоносни създания стават абсолютно необходими, за да просъществува природата и хранителната индустрия в сегашния си вид.
Categories: »Факти, Земя Tags:
  1. No comments yet.
You must be logged in to post a comment.