Home > »Вегетарианство, »Здраве > Още за хранителната левкоцитоза

Още за хранителната левкоцитоза

Преди много години, учените открили процес или явление в човешкото тяло, появяващ се винаги при приемането на храна. Процесът бил следния – когато човек започне да се храни кръвта му започва да се насища с левкоцити, същото, което се случва и когато сме болни или сме прихванали някой вирус. Нарекли са го хранителна левкоцитоза.

В началото учените си мислили, че това е явно нормално явление, след като се наблюдава винаги. Но с по-задълбочени наблюдения и изследвания се установило, че това НЕ се случва, когато човек се храни със сурова растителна храна.
Когато се храним с термично обработена храна, тялото ни реагира така както би реагирало на вирус, на чужди тела, на нещо вредно и непознато. С попадането на такава храна в организма ни, той започва да атакува храносмилателната система с левкоцити
~ с цел “да се пребори, с нещото, което е попаднало там” и защото
~ “белите кръвни телца пренасят ензими от ензимните резервоари на тялото и се придвижват към храносмилателната система, за да подпомогнат смилането на готвената храна”.
Това води до силно изтощение на имунната система и до значителен стрес на целия организъм. Положението се влошава значително, когато преяждаме с термично обработена храна. Ето едно доказателство за всичко това – подремва ли ви се след като похапнете сладко сладко с някоя манджичка, придружена с 3 филии хляб или със солидна порция фетучини с прошуто и сос болонезе или с 5 вида сирена. Това е защото тялото ни започва да влага неимоверни усилия в разграждането на всички видоизменени от високата температура вещества. И колкото и изискано да звучи дадено ястие, сготвено ли е над 90 градуса, то вече става вредно и неестествено за нашия организъм. Критичната температура за различните хранителни продукти е различна като варира около 90 градуса – температура, над която храната вече става даже канцерогенна. Още по-лошо е когато пържим или печем в мазнина, тогава се образува токсинът акриламид, който е един от виновниците за почти всички възпаления в тялото ни.

Следва да се досетим, че когато сме болни не е добре да се храним с нищо, което е термично обработено, тъй като още повече затрудняваме и забавяме оздравителния процес. В такива периоди е по-подходящо да приемаме прясноизцедени сокове и плодове, богати на витамин С – кивита, лимони, ягоди, чушки, домати и други.

При консумацията на сурова храна или такава, която е приготвена по принципите на суровоядството, хранителна левкоцитоза не се наблюдава. Затова е необходимо минимум 70 % от менюто ни да е сурова храна, а когато обядваме или вечеряме да започваме винаги с прясна салата. Така поне подготвяме организма си за храносмилане, внасяме известно количество ензими със суровите зеленчуци и левкоцитозата или не се проявява, или е в много по-малка степен.

Ензимният дефицит и системната консумация с термично обработена храна води до хронична умора, бързо състаряване, апатия, понижаване на имунната система, цялостен здравословен дисбаланс и едни от главните причини за почти всички болести. За хората е изключително трудно да се откажат от готвената храна, но ако се намали до поне 20 % от менюто ни това ще подобри значително здравето ни.

Нека обобщим начините как да намалим ефекта хранителна левкоцитоза:

* поне 70% от менюто ни да е съставено от пресни плодове и зеленчуци
* обяда ни или вечерята да започват със свежа салата, а закуската може с пресен плод
* да приемаме допълнително хранителни ензими докато се храним (вече се продават на много места)
* по-често да си приготвяме кълнове, които да добавяме към ежедневното ни меню
* ако например не сме суровоядци, може да предприемем следното – всеки месец за 5-7 дена да преминаваме изцяло на растителна храна (суровоядство) – така хем ще заздравим организма си, хем ще го пречистим и ще му дадем възможност да си възстанови ензимните запаси.

http://www.zemianazaem.com/

  1. No comments yet.
You must be logged in to post a comment.