Home > »Факти > САЩ умира

САЩ умира

Доларът вече изгърмя, лихвите са нулеви. И двата стълба на капиталистическия свят вече ги няма. Защото вместо да произвеждат материални блага, в САЩ започнаха да произвеждат долари, т.е. зелени хартийки.
Ще го обясня с един анекдот. В този ден американецът Джо се събуди рано, защото будилникът Made in Japan беше поставен на 6 часа сутринта. По онова време в чайника Made in China започна да кипи водата. Той се обръсна с бръсначка Made in Hong Kong, облече си джинсите Made in Singapur и фланелката Made in Korea. След това на своята печка Made in India си направи закуска. Седна на масата със своя калкулатор Made in Mexico, за да изчисли колко пари може да похарчи днес. След като чу точното време по радиото Made in Sri Lanka погледна часовника си Made in Taiwan, качи се на колата Made in Germany, за да тръгне да търси добре платена работа в САЩ. В края на тежкия ден Джо реши да си почине. Обу чехлите Made in Brasil, наля си чаша вино Made in France, включи телевизора Made in Indonesia и се замисли, защо отново не можа да намери добре платена работа в тази Америка.

Тази шега е истина. През 2009 г. 86 процента от потребителските стоки в САЩ идваха от вноса и само 14 процента бяха от вътрешно производство, т.е. това е държава, която не произвежда, но потребява много повече. Заради което живее на кредит спрямо целия свят, като разликите покрива с печатане на долари, които са без покритие в стоки, злато, енергоресурси или други реални активи.

Империята е куха. Реално американската икономика се разпада пред очите ни.

За да се разбере как се стигна до този колапс се изисква поне малко здрав разум.

В САЩ се опитват да лекуват болестта с повече болест, т.е. с печатане на все повече зелени хартийки, които отиват в банките и за изплащане на дълговете.

Само това би било достатъчно да твърдим, че кризата не завършва, а тепърва ще се развива право пропорционално на паричното наливане, водещо до колосална излишна парична ликвидност. Ако трябва да се изразим по медицински, гангрената е стигнала дотам, че вече има смисъл да говорим за ампутиране, т.е. за мерки които ще разрушат самата база на съвременните финанси. Да се прави ампутация е страшно, но във всеки случай поне има някаква призрачна надежда, че пациентът може да оживее.

Засега обаче няма признаци за края на кризата, тъй като започна нейната втора вълна. Сега е затишие пред бурята. Може би последното затишие преди дълги кризисни години.

Все повече експерти предлагат САЩ да обявят фалит, светът да ги постави под карантина и да им дадем шанс да станат една нормална държава с нормална икономика. Но това ще е смърт за съвременната англосаксонска и ционистка олигархична върхушка.

За китайците 2010 г. ще бъде “Година на тигъра”. Американците не обозначават годините, но за Барак Обама 2010 г. ще бъде “Година на войната”.

Малко хора очакваха Обама да оповести своята доктрина именно на тържествата в Осло на връчването му на Нобеловата награда за мир. Но още по-голяма провокация бяха неговите думи. Приемайки отличието за мир, той оповести доктрината за “война в един несъвършен свят”, като направи заявка САЩ да изпълняват ролята на “властелин на Вселената”. По-просто казано, онова, което Обама определи като “неизбежност от война, заради поддържането на мира”, отразява готовността на САЩ и през 2010 г. да прилагат военна сила за решаване на своите растящи като лавина икономически и политически проблеми.

Това беше наистина арогантна реч. Човекът, който авансово беше награден

Categories: »Факти Tags:
  1. No comments yet.
You must be logged in to post a comment.