Home > »Факти > За бирата

За бирата

Бирата е една от най-старите напитки в света, евентуално датиращи от 6-то хилядолетие Пр.Хр., и е вписана в писмена история на древен Египет и Месопотамия. Ранните шумерски писания съдържат препратки към бирата. А молитва към богинята Ninkasi, известна като “Химн на Ninkasi” служи едновременно като молитва, и като метод за помнене на рецептата за бира и по този начин да се предава за напред през поколенията. Бирата също е била известна на славянските племена в началото на 5 век С.Хр.

Първите известни химически доказателства за бира датират около 3500-3100 Пр.Хр. Тъй като почти всяко вещество, съдържащо въглехидрати, главно захар или нишесте, може да премине по естествен процес на ферментация, се смята че подобни напитки, като бирата, са измислени от подобни култури по целия свят.

Що се отнася до тясна връзка между хляба и бирата, жените произвеждали бира по домовете си и я продавали като по този начин изкарвали допълнителен доход за семействата си. Въпреки това, от 7 век С.Хр. бира е произвеждана и продавана от Европейския манастири. По време на индустриална революция, производството на бира, било преместено от ръчно изработване на индустриално производство, и по този начин вътрешното производтсво спрестанало да бъде значително до края на 19 век. Развитието на хидрометри и термометри променило пивоварните, като дава възможност на хората занимаващи се с производството на бира по-голям контрол на процеса и по-голямо познаване на резултатите.

Categories: »Факти Tags:
  1. No comments yet.
You must be logged in to post a comment.