Home > »Вегетарианство > Вегетарианците са в по-добра физическа форма от месоядците

Вегетарианците са в по-добра физическа форма от месоядците

Едно от големите недоразумения по отношение на вегетарианския начин на хранене е мнението, че вегетарианците са слаби, бледи и болнави хора. Нищо подобно! Точно обратното! Много резултати сочат противоположни факти – вегетарианците са по-здрави, по-жизнени и са много по-издръжливи от хората, които ядат месо.

Д-р Шотедьо от Белгийския университет е провеждал тестове, за да сравни издръжливостта, силата и бързината на възстановяване след умора при вегетарианци и при месоядци. Естествено резултатите показват, че вегетарианците са със значително по-голям капацитет по всички показатели.

Тестовете за издръжливост, провеждани в университета в Йеил от д-р Фишер със спортисти, спортни инструктори, лекари и медицински сестри, показват че вегетарианците имат почти два пъти повече енергия и по-голяма издръжливост от невегетарианците. Подобни тестове провежда и д-р Келог в Мичиган. Те потвърждават описаните вече резултати.

Изследвания на д-р Йотейко и В. Кипани от университета в Брюксел показват, че вегетарианците могат да изпълняват два или три пъти по-дълго тестовете за издръжливост в сравнение с невегетарианците, преди да настъпи пълно изтощение, а за възстановяване след този тест им е необходимо само 1/5 от времето, нужно на техните конкуренти невегетарианци.

Тези шокиращи резултати показват, че вегетарианската диета е най-добрият начин на хранене, осигуряващ физическа сила, издръжливост и ефективност. Наистина, най-силните и най-дългоживеещите животни в света са също вегетарианци. Конят, волът, бикът и слонът, всички те имат здрави тела, голяма издръжливост и феноменална сила, която им дава възможност да носят масивни товари и да извършват тежка работа в помощ на хората. Нито едно от месоядните животни няма достатъчно енергия и издръжливост, за да бъде товарно животно.

Интересно е също да се отбележи, че много от атлетите, поставили световни рекорди, са били вегетарианци. В Англия Клубът на колоездачите-вегетарианци притежава около 40% от националните колоездачни рекорди, а и в цяла Европа повечето колоездачни рекорди са на вегетарианци, а не на месоядците.

Плувецът-вегетарианец Мърей Роуз е най-младият трикратен носител на златен медал от Олимпийските игри. Той е бил обявен за един от най-добрите плувци на всички времена и е подобрил много рекорди. Най-бързото преплуване на Ламанша в историята – 6 часа и 20 мин. е също постижение на вегетарианец.

Много световноизвестни атлети, бивши и настоящи, преминават към вегетариански начин на хранене и намират, че този начин на хранене им носи по-добри постижения. Например А. Андерсон – вдигане на тежести от Австрия, поставил много световни рекорди, или Джони Вайсмюлер, на когото принадлежат 56 световни рекорда по плуване. Всички тези спортисти заявяват, че не само не отслабват силите им, а напротив – всичките им способности значително се подобряват.

Бил Уолтън, известна американска баскетболна звез да, познат на всички с агресивната си твърда игра, се убеждава от личен опит в ползата от вегетарианския начин на хранене и препоръчва горещо този режим на съотборниците си.

По цял свят вегетарианците поставят забележителни рекорди – в бокса, в борбата, футбола, спортното ходене и др. Всъщност, вегетарианците имат повече енергия и издръжливост, защото организмът им не прахосва това огромно количество енергия, необходимо, за да се противодейства на отровите в месото.

Categories: »Вегетарианство Tags:
  1. No comments yet.
You must be logged in to post a comment.