Рекорден интерес към Националното състезание по български език и литература за зрелостници

На 22 март 2014 г. в Ректората на Пловдивския университет (9. и 10. аудитория) се проведе първото издание на Нациналното състезание по български език и литература за зрелостници. Дванадесетокласникът Константин Обретенов от ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив изтегли изпитен вариант № 2, по който работиха всички участници. Събитието бе открито от декана на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов в присъствието на проф. д.ф.н. Инна Пелева, гл. ас. д-р Теофана Гайдарова и гл. ас. Мариана Куршумова – част от съставителите на текстовете.

откриване  началото 2

Във филологическата надпревара се включиха около 200 участници от различни училища и градове – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Ловеч, Димитровград, Казънлък, Карлово, Сопот, Асеновград, Златоград, Велинград и др. Поради големия интерес капацитетът на залите, определени за провеждането й, бе запълнен 10 дена преди обявения краен срок за регистрация, което даде повод на домакините да организират ново издание на състезанието.

То ще се състои на 12 април 2014 г. в Новата сграда на Пловдивския университет, намираща се на бул. България № 236. Желаещите да вземат участие в него могат да се регистрират тук.

Идеята на подобни инициативи е да дадат шанс на участниците да покажат своите знания за родния език и литература, интерпретаторските си умения и широката си хуманитарна култура, каза доц. д-р Красимира Чакърова, заместник-декан на Филологическия факултет.

И двете издания на Националното състезание ще се проведат в рамките на 4 астрономически часа. Зрелостниците ще работят по два основни модула – езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, като резултатите ще бъдат приравнени към шестобалната система. Общото класиране ще бъде обявено на официална церемония през април, а кандидат-студентите с най-високи постижения ще получат и награди.

Най-добре представилите се участници ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет (в специалноститe Българска филология, Руска филология, Славянска филология, Балканистика, Български език и руски език, Български език и италиански език, Български език и новогръцки език, Български език и турски език, Български език и китайски език, Български език и корейски език, Български език и иврит, Български език и история).

This entry was posted in KSK. Bookmark the permalink.